Ferrari загуби интелектуални права
Ferrari загуби интелектуални права

Юристите на фирмата Ares Design успяха да убедят Ведомството по интелектуалната собственост в Европейския съюз в недобросъвестността на Ferrari. И така отмениха регистрация на правата върху дизайна на модела 250 GTO. Сега италианският производител има право да прави играчки и мащабни копия на легендарния автомобил. Но машини с външния вид на спортната кола може да произвежда всеки, който поиска.

Ателието Ares Design се позовава на правило, според което правото върху интелектуална собственост може да бъде отнето, ако дадена компания не го използва в продължение на последните 5 години. В случая с Ferrari става точно това – италианците са получили патент за него през 2007 г., като той попада в категорията „транспортни средства“. Оттогава обаче компанията не е направила нито една кола, която да прилича на историческия модел. И това позволява да бъде обвинена в нарушаване на патентното законодателство.

Ferrari e провъзгласено за „произведение на изкуството“

През лятото на 2019 г. съдът в Болоня даде на Ferrari 250 GTO статут на „произведение на изкуството“, което означава, че никой няма право да го възпроизвежда под каквато и да е форма. Повод за това решение беше същият този иск, подаден от Ares Design.

Въпреки протестите на Ferrari, европейското патентно ведомство застана на страната на ателието. Така всеки желаещ може да се възползва и да произвежда и продава реплики на култовия модел. Очаква се, че това ще направи именно Ares Design, която през 2018 г показа скици със съвременна интерпретация на Ferrari 250 GTO и обяви, че ще пусне на пазара 10 такива коли.

За донор на възроденото 250 GTO може да бъдат използвани Ferrari F12 Berlinetta или по-свежото 812 Superfast. Във втория вариант под капака на спортната кола ще бъде поставен 6,5-литров V12 с 800 к.с. и 718 Нм. Двигателят ще се съчетава със 7-степенна роботизирана скоростна кутия с два съединителя.

За България интерпретация на Ferrari не се очаква!

 

Снимка: Motor

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

18 − twelve =