Очакванията са инфлацията през 2020 и 2021 г. да остане на ниво 1%.
Очакванията са инфлацията през 2020 и 2021 г. да остане на ниво 1%.

Икономиката на България ще се възстанови бавно и трудно от кризата, породена от пандемията с коронавируса. Прогнозата на ЕК за последните няколко месеца се е влошила по отношение на страната ни.

За 3 месеца прогнозата за възстановяването на българската икономика от кризата, предизвикана от пандемията, се е влошила. Причината основно са по-песимистичните очаквания за 2021 г., а не толкова задълбочаване на рецесията през 2020 г.

Това показват данните от лятната прогноза на Европейската комисия, разпространена днес. Тя е втората (след пролетната) междинна прогноза, а за основни се смятат тези от зимата и есента. През тази година есенната ще бъде публикувана през ноември.

В лятната прогноза се казва, че БВП на страната ще се свие с „около 7%“ през настоящата и ще нарасне с 5.3% през следващата година.

Сравнението с пролетната прогноза, разпространена в началото на май, сочи, че тогава рецесията за България е била прогнозирана на минус 7.2%, но е имало по-оптимистични очаквания за ръст от 6% от БВП за 2021 г. Предвид факта, че за 2019 г. ръстът на икономиката е бил от 3.4%, това означава, че завръщането към нивото от миналата година вероятно може да се очаква някъде в средата на 2022 г.

Посочва се още, че през първото тримесечие растежът на реалния БВП е намалял до 1.2% на годишна база. Това би трябвало да означава, че тежките месеци на 2020 г. за икономиката, хората и приходите в бюджета предстоят.

Второто тримесечие, което приключва в края на юли, ще е с рязък спад в икономическата активност, казват от Европейската комисия.

България ще се възстанови по-бавно от очакваното, прогнозира еврокомисията.

Очакванията са инфлацията през 2020 и 2021 г. да остане на ниво 1%.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eight + twenty =