Акробатите се състезаваха онлайн
Акробатите се състезаваха онлайн
Националките в КСА "Нефтохимик 2011" отбелязаха 1 г. съвместно на състезателния квадрат
Националките в КСА „Нефтохимик 2011“ отбелязаха 1 г. съвместно на състезателния квадрат

Липсата на състезания по спортна акробатика, които бяха отменени заради епидемиологичната обстановка в страната, вдъхнови треньорите в КСА „Нефтохимик 2011” да подходят иновативно, за да могат състезателите на клуба да усетят отново високия адреналин от състезанието.

Първото онлайн състезание по спортна акробатика в условията на извънредно положение се проведе миналата събота в спортна зала „Нефтохимик” и беше наблюдавано както от родителите на децата, така и от всички клубове в страната. Състезателите бяха оценявани от съдии.

Целта на КСА „Нефтохимик 2011” е по този нетрадиционен начин да бъде компенсиран отложеният рестарт на спортно-състезателната дейност и най-вече да бъдат мотивирани трениращите в условията на пандемията от коронавирус.

„Желанието ни е чрез този импровизиран онлайн турнир на нашия клуб да доставим малко радост на децата. На тази дата бяхме поканени на турнир в Сливен, но за огромно съжаление и той беше отменен. Това разочарование, което видяхме в очите на децата, ни накара да организираме състезанието в нашата зала – децата са със състезателните трика, представят състезателните си програми, доколкото успяхме да ги подготвим. Целта ни е да доставим радост на тях и на техните родители, които не са ги виждали много отдавна да се изявяват на състезателния квадрат,” каза Красимира Щерева, треньор и председател на клуба.

В онлайн надпреварата участваха над 40 деца, които подходиха много сериозно и отговорно. Клубът показа, че макар в условията на изолация, спортните мероприятия са възможни и носят много положителни емоции.

„По време на изолацията съумяхме чрез онлайн тренировки да поддържаме доколкото можем формата на състезателите, поне общо физическата подготовка. Поддържахме през цялото време контакт, после трябваше време да се влезе във форма. При нас, знаете, се спазват килограми и т.н. Но децата определено са дисциплинирани и затова нямаше такива големи разлики в килограмите. Те успяха да се справят и с това. Навлязоха във форма”, разказа за тренировките в месеците на изолация Щерева.

Треньорката и нейните колеги силно се надяват всичко това да приключи или да се научат в тази обстановка да се живее. Те таят надежда, че ще има състезание т. г. Държавният шампионат е бил изместен за октомври и ноември месец и сега треньорите се надяват децата да могат да играят тогава.

За да са във форма, от КСА „Нефтохимик 2011” планират провеждането на спортен лагер, където децата ще продължат да тренират, ще се забавляват, за да се запази духът на спортистите, разкриха още от клуба.
Подготовка в лагерни условия предстои за националите в КСА „Нефтохимик 2011” – Теодора Кръстева и Елена Божилкова. Теодора е възпитаничка на бургаския клуб, докато нейната партньорка е от КСА „Балкан” /Ботевград/.

„Това е интегриран вид, който стои много добре на квадрата, със силна програма изключително артистични и им пожелаваме успех. Подготовката им не спира. За тях също е предвиден лагер, но организиран от федерацията в спортен комплекс Камчия през месец август. Лагерът ще им помогне да навлязат в по-добра форма. Следващите международни състезания са отложени за догодина. Световното първенство, Световната купа, която беше предвидена да се проведе в България, отпаднаха за догодина,” каза още Красимира Щерева.

Както е известно Световната купа по акробатика, която трябваше да се проведе от 3 до 5 април и да е първото състезание в новата „Арена Бургас“ беше преместено в София в „Асикс Арена“ заради забавяне със строежа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twenty − fourteen =