Chevrolet-Niva бе дългоочакваното второ поколение на Lada Niva
Chevrolet-Niva бе дългоочакваното второ поколение на Lada Niva

Eдин от най-често изтъкваните козове в полза на старите съветски автомобили звучи така: не бяха кой знае какво, но поне поддръжката беше евтина. В това има немалка доза истина. Ако сравним грижите, изисквани от някой съвременен „даунсайзнат“ турбомотор, с простичкия агрегат на някогашната Лада 2101, който чичо Вальо, бащата на един наш съученик, поддържаше във форма, като периодично преваряваше карбуратора в кухненска тенджера.

Важи ли обаче това правило и за съвременните руски коли? Не съвсем, ако се съди по печалния опит на zr.ru със служебната им Chevrolet Niva. Редакцията се сдобила с автомобила през 2013г. И сега пресметна какви са били разходите за поддръжката му през последните седем години. Оказва се, че за това време руският всъдеход е погълнал 816 000 рубли (10 075 евро). Парите са за ремонти, резервни части, консумативи и гориво. Това е повече от цената на чисто нова Niva в Русия. За това време автомобилът е изминал 145 000 километра. Това прави по почти 70 евро на хиляда километра – и то без да включваме първоначалната покупна цена.

Първият сериозен ремонт бил да се заменят оригиналните шенкели, които създавали постоянно ядове, с необслужваеми от Iveco. Те са чувствително по-евтини от предлаганите от самия руски производител. Те излезли към 160 евро за частите и последвалия реглаж. Последвала подмяна на преждевременно износените задни спирачни апарати – 40 евро. А след това – и на повредените реактивни щанги на задното окачване (още толкова).

Евтина ли е поддръжката през зимата?

Още през първата зима от строя излезли реостатът и моторчето на отоплителната печка. След това по непонятна причина протекъл и радиаторът на печката. Новото моторче също се оказало дефектно и се наложила нова смяна – общо около 50 евро. Пукналото се задно стъкло добавило към сметката още 100 евро, плюс други 25 за електрическото подгряване.

Подмяната на бързо разбилите се предни седалки струвала твърде скъпо. Затова журналистите купили само нов комплект релси за прикрепването им към пода – по 50 евро за всяка седалка.

Това е само малка част от всички ремонти, извършени за седемте години и докарали общата сметка до цената на нов автомобил. В сумата са включени и разходите за бензин, но като се има предвид, че в момента литър бензин А-92 струва в Русия 49 евроцента, това не е твърде сериозно перо.

Chevrolet-Niva бе дългоочакваното второ поколение на Lada Niva, чието разработване започна още през 1982 година. След безброй перипетии новата кола най-после бе готова пред 1998, но точно тогава икономическата криза засили ВАЗ към фалита. Новата Niva бе спасена от General Motors, който откупи плановете и правата върху името, и започна да я произвежда чрез джойнт-венчъра GM-АВТОВАЗ.

Междувременно в Толиати продължиха да произвеждат и стария модел, но понеже вече нямаха правата върху името Niva, го прекръстиха на Lada 4×4. Миналата зима обаче АвтоВАЗ, който вече е собственост на Renault, откупи обратно правата, и следващото поколение на офроудъра отново ще се нарича Niva. То ще дебютира в близките месеци.

Дали неговата поддръжка ще е евтина? Ще видим.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five × one =