При основните хранителни продукти в България цените са стабилни от февруари насам. Към момента цената на лимоните е по-ниска. В продължение на три месеца се поддържаше цена от 3.45 до 3.50 на килограм. В момента имаме цена от 2.75 на значително по-скъпия лимон, който се доставя от Южна Америка. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Оказа се, че сега ядем по-висококачествен лимон на по-ниска цена. Истерията около яденето на лимони премина, търсенето е по-малко и в момента сме в една много добра равновесна цена за лимоните по това време на годината“.

Той уточни, че единствената стока, която не реагира на влиянието на пандемията, е бананът. „Тази стока се задържа на нива от около два лева в продължение на пет месеца. Това е най-стабилно стоящата стока“, заяви гостът.

Според него при джинджифила са се наблюдавали драстични поскъпвания, тъй като е бил определян като лек срещу коронавируса.

По думите на Владимир Иванов оризът е една от стоките, при които има достатъчно производство и добро предлагане, но основните производители в световен мащаб имат сериозни проблеми с логистиката заради мерките за ограничение.

“Това е една от стоките след лимоните, които претърпяха катаклизъм по време на острата фаза на епидемията. Бележат поскъпване, но не защото липсва производство, а защото е много трудна логистиката. Няма иначе икономически предпоставки, които да повишават цената им”, обясни той.

Иванов каза още, че в момента Организацията по прехрана и земеделие към ООН отчита покачване на индекса на захарта.

Това е вследствие на епидемията и е във връзка с производството на големи количества спирт от страна на най-големия производител – Бразилия.

“По отношение на олиото – ние сме страна свръхпроизводител. Пазарът е зареден със зърнени култури. Няма как да има проблеми по отношение хляба, брашното, олиото”, смята той.

По думите му единственият проблем, който имаме е с по-ниската цена на свинското месо.

„Това е добре за потребителите, но не и за производителите. Доста средства се инвестираха в свинепроизводството”, каза Иванов.

При плодовете и зеленчуците Covid-19 e нямал почти никаква роля в ценообразуването, а климатът – неблагоприятен край на месец май и целия юни.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

20 − 13 =