Първите плаващи острови от пластмасови боклуци в Черно море вече са факт. Съществуването им прогнозира още преди няколко години варненски учен, базирайки се на свои наблюдения и анализи. Наскоро и чужди експерти потвърдиха хипотезата му.

450 по-големи и малки струпвания от плаващи пластмасови боклуци регистрирали руски учени, докато работят по програмата за мониторинг на делфините в Черно море.

По-голяма част от отпадъците идват от сушата и реките Дунав и Днестър. „Заслуга“ за замърсяването имат кораби, яхти и сондажни платформи.

„Край Крим има мощно течение, което ще ги доведе и тук. Бедата чука на вратата ни“, каза океанологът доц. д-р Траян Траянов пред Bulgaria ON AIR.

Затова спешно и тук да се направи заснемане с хидросамолет, настоява варненският учен, който първи прогнозира съществуването на острови от пластмаса в Черно море.

„Това, което се вижда на снимката, е върхът на айсберга, а отдолу какво е – трябва да се изследва. Да се мисли как ще се изземат или унищожават“, допълни доц. Траянов.

Океанолозите са регистрирали въртоп от пластмасови отпадъци във Варненския залив през август 1998 г., а наскоро и еколози установиха – стотици хиляди микрочастици пластмаса на квадратен метър в нашето море.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

9 − six =