Извънредната епидемиологична обстановка се удължава с две седмици и така става до края на юли. Това се прави с цел да се запази възможността министърът на здравеопазването да може да издава заповеди, съобщи Кирил Ананиев.

Освен това се засилва контролът за спазването на ограничителните мерки. Ананиев уточни, че до Областните щабове ще бъде издадена и препоръка да се намалят до минимум масовите мероприятия, защото се наблюдава силно разпространие на коронавируса при провеждането им.

Ще издам заповед, с която ще определят страните от ЕС и от трети страни, чийто граждани ще могат да влизат у нас, но ще бъдат поставени под карантина от 14 дни, каза още той.

Ананиев е категоричен, че засега не се налага да се засилват мерките, но ако се наложи и това ще стане. Той съобщи, че българският екип е много близо до откриване на лекарство срещу коноравируса.

Шефът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов уточни, че през май е стартирало клинично изпитване с лекарствения продукт. До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви