Премиерът Бойко Борисов обяви, че строителните работи по Северния обход на Бургас ще започнат през следващата седмица. Министър-председателят бе на обиколна днес из областта и откри обхода на Поморие. На място днес присъстваха още министърът на околната среда и водите Емил Димитров, регионалният министър Николай Нанков, зам.-министрите Жечо Станков и Атанаска Николова, директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Поморие Иван Алексиев, депутатите Ивелина Василева, Ася Пеева и Галя Желязкова.

От обяд пътната отсечка край Поморие вече ще е отворена, а от четвъртък или петък другата седмица ще започнем и Северния обход на Бургас. Така от София и Пловдив ще може да се пътува до Слънчев бряг без светофари. Виждате какви са и хубави булевардите на Бургас. Поморийци също трябва да са доволни, след като тежкия трафик ще излезе извън града„, каза Борисов.

Ще заведа зам.-министър Нанков на място, за да му покажа нивите, през които ще мине обхода. Това е важен проект не само за бургазлии, но и за всички пътуващи до морето. Всички отчуждителни процедури преминаха. Ще има две големи детелини – до Ветрен и до аутлета в посока Сарафово„, сподели от своя страна кметът на Бургас Димитър Николов.

Новият обходен път ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Изграждането на трасето ще започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово – Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и в близост до настоящото кръстовище, ще преминава на запад, заобикаляйки езерото, а след това ще се насочва към път I-6 Ветрен – Бургас и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез.

Новият участък ще осъществява връзка със съществуващата пътна мрежа чрез 4 възела. Индикативната стойност за строителството е 52 910 000 лв. без ДДС, а средствата са от републиканския бюджет.

С изграждането на обходния път транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ по път І-6 Бургас – София и автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на областния град за улеснение и повишаване на безопасността на пътуващите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви