Ръстът е в държавите, които не спазват мерките, където народът не слуша специалистите, а самозванците. Лично мене ме притесняват тези стойности, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативния щаб професор Тодор Кантарджиев пред bTV.

Май месец бяхме държавата с най-контролирана инфекция. Изведнъж нещата се изпуснаха. По религиозни, по спортни причини. И дискотеките на закрито. Не съм за тези мерки, коментира специалистът.

По думите му у нас циркулират 35 щама на COVID-19. Значителна част от щамовете вече имат придобитата мутация, която ги прави по-възприемчиви. Могат да заразят повече хора, казва Кантарджиев.

Пулмологът д-р София Ангелова напомня, че заболяването може да протече тежко. „Хората и мерките се отпуснаха, а това води до заболяване на рисковите групи“, казва д-р Ангелова. Пациентите с хронични заболявания, особено с белодробни, не бива да прекъсват терапията си, обясни тя.

„Нека да не се струпват хората. Нека да използват лятото, за да каляват своя организъм с водата и слънцето. Изключително важни са маските в затворено помещение“, съветва специалистката по белодробни болести. Медиците все още не могат да прогнозират, какво ще е поведението на вируса, когато температурите у нас се повишат трайно.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви