България е в черния списък на Великобритания
България е в черния списък на Великобритания

Британското правителство отмени 14-дневната карантина за посетители от 59 страни. България обаче не е част от този списък. Пътниците, пристигащи в Англия, трябва да се самоизолират за две седмици при влизане в страната от 10 юли.

България е сред държавите, които не се справят добре с коронакризата. Случаите в страната растат постоянно, тъй като правителството разреши абсолютно всичко – барове, дискотеки, празненства, а заведенията си издействаха разстояния от едва 1.5 метра от маса до маса, което реално означава, че хората са един до друг.

14-дневно карантинно правило влезе в сила в началото на юни и изисква всички пътници до Великобритания да се самоизолират за две седмици след пристигането си в страната.

Като прибавим, че и „Балкан Холдидейз“, който води британските туристи по родното Черноморие, отмени цялата си чартъртна програма за Лято 2020, това означава, че нито един английски турист, няма да посети страната ни. Отделен е въпросът, че голяма част от англичаните посещават страната ни заради алкохолния туризъм. Така че ще се разминем и с прословутия „балконинг“.

Вместо обаче да се загрижи за това, Ангелкова направи блестяща ретроспекция в национален ефир, заявявайки в „Панорама“, че откакто е създадено Министерството на туризма до края на 2019 година ръстът на чуждите туристи е с 31%. Иначе призна, че сезонът ще е изключително тежък, но е важно да го има. Над 70% от приходите в туризма идват от летния продукт.

Но в отговор на въпрос за спрените чартъри, Ангелкова посочи, че не са всички, защото вече са дошли туристи от Нидерландия, Полша, Чехия и много други държави. Също така има много румънци, които идват с колите си по родните курорти.

На въпрос, защо като морето ни е чисто има толкова големи опашки на границата с Гърция, министърът на туризма посочи, че всеки може да избира къде да почива. По нейни наблюдения много от българите, които ходят на почивка в Гърция правят и дълги уикенди по родното Черноморие. Тя посочи, че по данни на статистиката 1,4 млн. българи са посетили Гърция миналата година, но и 1,2 млн. гърците са дошли у нас.

Хората имат нужда да видят и как е по света, каза още министърът на туризма.

Засега външният министър Екатерина Захариева направи опит да покаже „мускули“. Тя изпрати нота до посолството ни в Лондон, за да търси разяснение за критериите, върху които се основава решението на Великобритания, тъй като други държави, включени в списъка, имат по-голяма заболеваемост от България, се казва в съобщението на ведомството. Посолството подчертава, че нашата държава е сред тези с най-ниски нива на разпространение на вируса.

„Навременните и ефективни мерки срещу разпространението на вируса в България доведоха до само 2 281 активни случая“, подчертават от посолството.

Черноморското крайбрежие е на практика зона свободна от Ковид-19, която вече е привлякла хиляди туристи от над 35 държави това лято, пише също в нотата.

До колко това ще има ефект, следващите дни ще покажат. Факт е, че мерките у нас са хаотични, факт е и, че при така водената статистика, погледнато отстрани една ли може да се вярва, че Черноморието е зона, свободна от К-19. Ще припомним, че точно при първите чартъри в Бургас /лично Ангелкова ги посрещна на бургаското летище/, данните за К-19 сочиха между 7 и 15 новозаразени, при положение, че преди това бяха по 2-3, а имаше дълъг период от време, без нито една положителна проба. Не отричаме и това, че повечето случаи бяха на туристи и работещ персонал от вътрешността на страната. Заразен софиянец дойде дори да се лекува на къмпинг и почина.

И тук е моментът да се посочи друга слабост на водената статистика – смесването на случаите при местните с тези, които идват от вътрешността на страната, което доведе до това, че

Бургас, който беше сред областите с най-малко заразени, сега официално е дал 133 положителни проби, като надмина Варна, която е със 128.

Но дори и да се омаловажи този факт, проблемът с недоверието към статистиката на Единния информационен портал остава. Примерите ежедневно се посочват вече не само в социалните мрежи, а и в национален ефир. Те са свързани с нарастващите случаи на положителни ПСР проби, които при повторен ПСР тест и други изследвания, но вече платени лично от засегнатите /което струва приблизително 160 лв. /, дават отрицателни резултати в рамките на денонощие. Тук са и седемте сервитьори в Царево, и учителките в детската градина в Перник, и няколкогодишното дете от София, и още, и още…

Всичко това няма как да се отчете и отрази на решението на британското правителство да ни извади от „черния списък“.

И това е само част от проблема…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви