Катрин Деньов
Катрин Деньов

Катрин Деньов играе икона на френското кино във филма „Истината“.

Дори е избрала второто си име Фабиен за име на героинята си, която произнася реплики като „Предпочитам да съм била лош приятел, лоша майка, но велика актриса“, съобщи БТА, цитирайки АП.

Но не търсете истини или клюки за самата Деньов в такива реплики, нито пък в начина, по който Фабиен върти очи, като се споменава Брижит Бардо. Актрисата, която е на 76 години, е категорична, че приликите приключват до името на героинята й. „Тя ми е чужда“, казва Деньов, с цигара в ръка, след дебюта на „Истината“ на кинофестивала във Венеция.

Деньов има отлични отношения с децата и колегите си и не може да си спомни за съперничество с някои от тях в миналото.

Но това не прави „Истината“, която дебютира на видео при поискване в петък, по-малко интригуваща и забавна история за властната и обсебваща звезда, която не си спомня някои събития така, както порасналата й дъщеря Люмир. Трагикомичният портрет на звездата в последната й роля, публикуването на мемоарите й и посещението от дъщеря й (в ролята – Жулиет Бинош), е първият филм на Хирокадзу Корееда („Джебчии“), който той режисира извън родната си Япония.

Това е същинска международна продукция – сценарият първоначално е на френски и на английски език, но режисьорът не знае нито един от двата езика, а актьорите не говорят японски.

Итън Хоук, изпълняващ ролята на съпруга на Люмир, който е актьор, не говори френски. Снимките в Париж са трудни за всички, тъй като филмът е изследване на истината и на паметта, изградено върху интензивен диалог, както и на отношенията майка-дъщеря с елементи на комедия и драма. Хоук обаче намира начин да успокои режисьора. „Той каза: за да се снима добър филм, не е нужно да говорим на един език. Важно е да имаме еднакъв поглед. Мисля си, че е точно така“, казва Корееда чрез преводач. Деньов изтъква, че след заснемане на сцена първо поглежда към режисьора. „Това е важно. Виждаш малки знаци. След това обсъждаме. Но винаги първо се опитвам да прочета нещо по лицето“, обяснява тя.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 × five =