Регистрираната в Лихтенщайн компания Valea Foundation е частният инвеститор, който придоби 30% от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ)

Благодарение на точно този дял на участие, купуването на останалите 70% от увеличението от страна на ББР не би трябвало да се счита от Европейската комисия за държавна помощ, според правителството.

Компанията е собственост на чешкия милиардер Карел Комарек, който притежава най-голямата лотарийна компания в Европа – Sazka Group

Компанията стана популярна в България, след като Васил Божков обяви, че е искала да му плати 1 млрд. лв. за 51% от „Националната лотария“. Чешката компания потвърди тази информация, но заяви, че в крайна сметка не се е стигнало дори до започване на финансов анализ.

От ПИБ обявиха официално, че инвеститорите – Valea Foundation и държавната ББР, са заплатили акциите по новата емисия ценни книжа.

Новите акционери вече притежават съответно 7.87% и 18.35% от капитала на ПИБ.

„Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България. България е перспективна и бързо развиваща се страна – член на Европейския съюз. Fibank, водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор“, коментира Пол Шмид, член на Борда на Valea Foundation, цитиран от пресцентъра на българската банка.

След финализирането на транзакцията капиталът на ПИБ се увеличава със 195.4 млн. лв., като коефициентът на обща капиталова адекватност на банката ще достигне 22.52% в сравнение с 19.57% към 31 март 2020 г.

economic.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви