По-ниски такси в туризма
По-ниски такси в туризма

Малтийската банка Сатабанк е загубила лиценза си за осъществяване на банкова дейност, съобщава Reuters. Причината е разследване за пране на пари

Решението за отнемането на лиценза е на Европейската централна банка, като след това са го потвърдили финансовият министър на островната държава Едуард Сцилуна и местният регулатор на финансовите услуги (MFSA)

Новината и последствията от нея си струва да се проследят от българската публика по няколко причини. От една страна банката има български собственици, чието име от Reuters не посочват. От друга страна обаче това е втора малтийска банка, която губи лиценза си заради замесване в пране на пари в рамките на само две години. И в двата случая решението за затваряне на банките е на Европейската централна банка, а местните органи само го потвърждват и прилагат.

В същия режим на разпореждания от Франкфурт и изпълнение от страна на Българска народна банка ще се озове България след като започне тясно сътрудничество с Европейския банков съюз.

Разликата е, че Малта е част от еврозонта и ако отнемането на банков лиценз предизвика криза на доверие в цялата система и теглене на пари от другите банки, те ще получат подкрепа от Европейската централна банка. Ако това се случи в България докато сме в така наречената чакалня на еврозоната, ЕЦБ няма да осигурява ликвидна подкрепа на българската финансова система.

В последните дни политици и експерти от БНБ започнаха да допускат и сценарий, при който на България ще се предложи да започне тясно сътрудничество с банковия съюз още това лято, а допускането в чакалнята на самата еврозона да се отложи за края на годината.

Това според управителя на БНБ Димитър Радев е асиметричен риск, защото от една страна България ще позволи чуждестранни институции да чертаят и променят архитектурата на финансовата ни система, но от друга няма да носят отговорност и няма да можем да получаваме подкрепа за преструктурирането й. Въпреки, че неколкократно Радев сам посочи това като неприемлив риск, в последните месеци управителят на БНБ спря да отстоява тази позиция и обясни, че последващата интеграция в европейската финансова система е политическо решение, което БНБ подкрепя.

Финансовата институция е основана от българина Христо Георгиев през 2014 г., който притежава близо 50% от „АйКарт“ АД – компанията, стояща зад финансовата онлайн платформата iCard, регистрирано от БНБ дружество за електронни пари

Той също така e един от директорите в регистрирания в Лондон доставчик на платежни услуги myPOS World Ltd. То оперира в България през „Майпос“ АД – регистриран агент на iCard.

Още през 2018 г., след публикации в медиите, регулаторът започна проверка срещу банката, като по данни на Reuters са били замразени 12 000 сметки, докато тече разследването за предполагаеми нарушения, сред които и пране на пари и подозрителни транзакции за милиони евро.

В сряда властите заявиха, че одиторската фирма Ernst & Young ще продължи да действа като банков администратор.

Това е вторият случай на отнет банков лиценз от страна на ЕЦБ на малтийска банка

 

През 2018 г. централната банка отне лиценза на Pilatus Bank, след като беше замесена в предполагаеми нарушения, свързани с пране на пари, припомня Reuters.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви