Сметната палата ще налаг глоби на партиите
Сметната палата ще налаг глоби на партиите

„За първи път през 2019 г. партиите са харчили повече средства, отколкото са получавали. Това се дължи на намаляването на субсидиите и на връщането по закон на стари субсидии“.

Това заяви пред БТВ председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Той припомни, че миналата година е имало и две предизборни кампании, където формациите са се охарчили допълнително.

Единствената партия, която отказва да върне пари от субсидия е Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ в размер на 60 000 лв. БСП пък е получила най-много дарения за 2019 г. – над 900 000 лв., или 3 пъти повече от 2018 г.

17 партии не са подали годишен финансов отчет и ще бъдат глобени от 5 до 10 000 лв., както и ще им се отнеме правото да участват на следващи избори

 

Цветан Цветков коментира още, че през 2019 г. има подобряване на събиране на данъци и приходи от ДДС.

Сметната палата ще уведоми прокуратурата за това, че две от неподалите отчети партии правят това нарушение за втора поредна година. Става дума за „ВОТ-Консерватори“ и „Другата България“.

Освен това, отчетите на 3 други партии – „Новото време“, „ЩИТ“ и „Демократична гражданска инициатива“, са подадени след срока, но за сметка на това са изискванията на закона за политическите партии относно формата, съдържанието и начина на представяне.

Съгласно закона за партиите ще бъдат глобени всички партии, които не са представили отчети, както и тези, чийто отчети са представени след законовия срок. Имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лв.

Сметната палата публикува отчетите на всички партии, както и списък на формациите, които са получили държавна субсидия през 2019 година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

9 − two =