Мярката в туризма става 80/20
Мярката в туризма става 80/20

Новият дизайн на мярката 60/40 вече бе приет от Министерския съвет. В сектора на туризма тя става 80/20, тъй като допълнително се одобрява за този сектор, и се отпускат 290 лв. помощ на заето лице.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в Министерски съвет.

Тази помощ, обясни Ангелкова, може съвместно да се използва с мярката 60/40. Министър на туризма каза още, че за сектора допълнително са отделени 50 млн. лв. по линия на специалната програма свързана с наемане на регистрирани безработни в бюрата по труда. „Като всеки работодател, който наеме лице, което е регистрирано в Бюрата по труда, ще получава 610 лв., т.е. минималната работна заплата”, посочи Ангелкова.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева уточни, че до момента по мярката 60/40 са изплатени 130 млн. лв. Те запазват заетостта на 150 000 души.

Общият брой на заявленията е за около 17 000 и е за около 300 000 работни места.

С новия дизайн се очаква да се обхванат около 300 000 работни места, като разходваните средства ще са до около 1 млрд.

Разширяват се и секторите, за които може да бъде искана подкрепа от държавата:

в здравеопазването се допълват икономическите дейности, за които няма договор с НЗОК, като дейност на лекари по дентална медицина, балнеологични центрове, спа центрове, кръвни банки и други дейности, регистрирани в този икономически код.

Частните ясли също ще имат възможност да кандидатстват по новата мярка, както и центровете за професионална квалификация и които предлагат обучителни програми.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

7 − 3 =