Skoda 1000 MB - първият масов автомобил на Чехословакия
Skoda 1000 MB - първият масов автомобил на Чехословакия

В края на 50-те, когато икономиките на източноевропейските страни започват да се съвземат от срива след войната, навсякъде започва да се мисли за създаването на достъпни, масови автомобили, които да намалят зависимостта от вноса от Запада. Резултатът от тези планове е истински бум на нови модели през 60-те. Москвич 408 в СССР, Wartburg и Trabant в ГДР… и Skoda 1000 MB в Чехословакия.

Но между тях има видима и с просто око разлика. Другаде се правят практични, спартански модели (по великия девиз на Остап Бендер: „Автомобилът не е разкош, а превозно средство“). Чехите си позволяват същата освободеност на мисълта, която после ще доведе и до Пражката пролет. Нейно проявление е и вариантът 1000 MBX – двуврато купе с подчертано спортни черти. То е напълно в крак с последните писъци на модата отвъд Желязната завеса.

Skoda 1000 MB (съкратено от Млада Болеслав, където е фабриката)

e замислена още през втората половина на 50-те. Тя е  първия наистина масов модел в историята на марката. За целта Skoda се отказва от изпитаната конструкция с тръбна рама и решава да заложи на самоносеща, тип „монокок“. Задачата пред проектантите е колата да е лека, не повече от 700 кг, и иконономична – с разход 6-7 литра на 100 км.

Последните две изисквания на практика елиминират варианта за предно разположен двигател и задно предаване. Да не говорим, че той би оскъпил доста производството. Решава се новият модел да е със заден мотор и задно предаване – модерна по онова време схема, ползвана от модели като VW Beetle, NSU Prinz, Renault Dauphine, Fiat 500, Simca 1000 и дори Chevrolet Corvair. Адекватната конструкция и симпатичният дизайн действително позволяват на Skoda да увеличи износа си до 55 000 автомобила годишно – абсолютен рекорд в дотогавашната история на марката. Немалка част от експорта е за западни пазари като Великобритания, където 1000 МВ струва 579 лири – по-евтино от Ford Cortina 1200 (592 лири) или сходно конструирания Hillman Minx Deluxe (636 лири).

Но ръководителите на компанията знаят, че им трябва и по-престижен модел, за да си създадат реноме на чуждите пазари. В миналото те са правели двуврати кабриолети на базата на серийните си модели, но при MB с нейната самоносеща конструкция това би изисквало доста конструктивни изменения и би оскъпило много колата.
Затова чехите се задоволяват с двуврато купе с твърд покрив и толкова модерния по онова време панорамен заден прозорец. Така се ражда Skoda 1000 MBX.

Новият модел дебютира на автосалона в Женева през 1966 и предизвиква завиден интерес.

Задвижва се първоначално от еднолитров бензинов мотор с 4 цилиндъра и максимална мощност 52 конски сили. При общо тегло от едва 815 кг, това не е никак малко. Москвич-408 има с два коня по-малко, а и максималната му скорост е по-ниска (120 км/ч срещу 127 км/ч за Skoda-та).

По-късно се появява и вариантът 1100 MBX, с 1.1-литров мотор. И двете версии се сглобяват ръчно в отделен цех в Млада Болеслав, и производството им е доста бавен процес.

Друго съществено предимство на този автомобил е гладката возия. Изцяло независимото пружинно окачване и големите колела с високопрофилни гуми добре обират всички неравности по пътя. Усещането е като за автомобил от доста по-висок клас.

Макар и косвено, MBX серията е жертва на същата Пражка пролет, за която вече стана дума. През пролетта на следващата, 1969 година, реформаторът Александър Дубчек официално е отстранен и заменен от Густав Хусак. А свободомислието – включително и в автомобилния сектор – вече не се поощрява. На мястото на 1000 MB идва новата генерация Skoda 100/110 – доста сходна конструктивно, но значително по-сдържана и утилитарна като дизайн.

През следващите десетилетия има няколко откъслечни опита да се пусне по-„шик“ автомобил, но нито един от тях няма чара или успеха на MBX. От този очарователен автомобил са произведени едва 2517 бройки – 1403 от варианта 1000 MB X и още 1114 от 1100 MBX. Това е най-рядката от серийно произвежданите Skoda след войната, и днес колекционерите са готови да плащат солидни суми за добре запазени екземпляри. Неотдавна една 1100 MBX се продаде за 54 000 евро.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

12 − five =