Общинските съветници в Бургас приеха решение за финансиране от ПУДООС за проект: „Водоснабдяване и канализация на Лесопарк „Росенец“ – Зона Хижи – Eтап 2а ВиК мрежи и Етап 3- ВиК мрежи и ЛПСОВ“. Потвърдени бяха и извършените до този момент действия по кандидатстване за финансиране по описания приоритетен обект за Община Бургас, предвид значимостта му за подобряване на екологичното състояние на чувствителната черноморска зона и Защитена зона от мрежата НАТУРА 2000 „Бакърлъка“ и  „Ченгене скеле“.

Пред съветниците застана Димитър Янчев от „Морски сговор“, който в емоционално слово помоли съветниците да приемат докладната, защото от нея зависи развитието на Рибарското селище.

Сагата започва през 1972 години, когато властите решиха рибарите и техните лодки да бъдат насилствено захвърлени без ток, вода и канализацията на 15 км извън града. В тези времена, ако един рибар имаше колело, то той се смяташе за заможен. Считам, че общината и общинския съвет, като приемници на онези през 1972 година, са длъжници към рибарите. През последните години се случиха хубави неща в Рибарското селище. Прие се ПУП, улиците получиха имена, имаме музей, надявам се скоро да имаме и етнографски комплекс. Изоставаме в инфраструктурата. Няма как да нямаме елементарни и общочовешки неща като канализация и тоалетни. Остава една решителна крачка. Никъде в България няма такова място. Традициите и обичаите трябва да се запазят. Направете така, че да имаме добри условия за живот“, каза той.

По време на дебатите не беше подмината и темата с решението на ОбС миналата седмица за промяна на ПУП-а, както и обжалването на докладната от страна на Константин Бачийски. Общинският съветник поведе цяла битка през последните седмици с решението на ОбС, след като изрази мнение, че улица в лесопарк „Росенец“ ще стане частна и това се прави в полза на летните сараи на Ахмед Доган, които се намират в близост.

Искаме да подобрим живота на хората, но не казваме на кои хора. Не съм против развитието на Ченгене скеле, но не мога да подкрепям беззаконието„, каза Бачийски.

С вашите действие целите да оставите без канализация и възможност за добър живот бургаските рибари. Дано да не успеете в своите начинания„, каза Бойчо Георгиев. Той дори поиска разискванията да бъдат прекратени, за да не може Бачийски повече да се изказва по темата. „Всички съветници подкрепяме това решение, само г-н Бачийски е против. Знаем какви са позициите и на двете страни и не мисля, че има какво да се каже повече„, мотивира се той. Така дебатите бяха разкрити и докладната бе приета.

Имах да питам още конкретни неща. Администрацията не ни е предоставила договора за този проект. Общински съвет е мястото, където трябва да се води разговор за подобни докладни„, каза Бачийски, след като гласува с отрицателен вот.

Припомняме, че чрез средствата, които Община Бургас може да получи от ПУДООС за обект „Водоснабдяване и канализация на Лесопарк „Росенец“ –Етап 3- „Изграждане на обслужваща инфраструктура в с.о. Рибарско селище “Ченгене скеле“, кв. Крайморие, община Бургас се създава възможност за подобряване санитарно-битовите условия в зоните за активен туризъм и рекреация в зоната на местността, част от която е Рибарско селище „Ченгене скеле“, Създават се условия за подобряване на екологичното състояние на разглежданата територия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twenty − 13 =