Общинският съвет в Бургас одобри да бъде направено цялостно проучване на възможностите, включително осъществяване на функционално планиране и разработване на предварителен проект, за изграждане на Специализирана детска болница в Бургас. Документът ще позволи да започне планиране на дейностите за изграждане на лечебното заведение.

Детското здравеопазване трябва да е приоритет за всяка държава. Всички сме длъжни да се борим за живота и здравето на нашите деца. От години в цялата страна има нужда от специализирана болница за детско лечение. Абсолютно необходимо е създаването на този стратегически обект. Детската болница ще е на нивото на най-добрите такива здравни заведения в Европа и САЩ„, каза д-р Борис Ангелов от ПП ГЕРБ.

Неговият съпартиец доктор Антонио Душепеев сподели, че днешното решение е следващата стъпка към обособяването на детската болница.

Проучването ще бъде безплатно за града и ще ни даде увереност, че правим стъпка в правилната посока. Ще бъде направен анализа на демографската карта в областта и ще ни предпази от неправилни решения още от самото начало. Дано в края на този мандат на Общински съвет видим как се отваря Детската болница„, сподели той.

Зам.-кметът по образование и здравеопазване Йорданка Ананиева даде повече подробности относно докладната и поясни, че тя е разделение на две фази – първата касае преглед на капацитета и потребностите от здравни и педиатрични услуги в Бургас, оценка на нуждите, потребностите от човешки ресурси за дейността на бъдещата педиатрична регионална болница, източниците на финансиране и икономически анализ на бъдещата инвестиция. Втората фаза е свързана с съответствието с европейското и националното законодателство, функционално планиране, предварително проектиране, етажно разпределение, списъци с оборудване и др.

Преди доста години, когато г-н Николов представи визията си в Бургас да има Факултет по медицина. Тогава много хора не вярваха. Подобна е и идеята за Детска болница. Дълго време вече преговаряме с Европейската банка за помощ. Това ще ни позволи да търсим различни възможности и да ускоряваме темповете по изграждане. Надявам се до края на този мандат на Общински съвет да имаме реални строителни резултати. Имахме идея, че ще черпим опит от идеята за изграждането на такава болница в София, но там има забавяне, което означава, че ние ще бъде първи с такава инициатива„, каза Ананиева.

Идеята е Специализираната детска болница да обедини всички педиатрични специалности на едно място и да позволи комплексно лечение на децата, не само от община Бургас, а и от цяла Източна България.

В нея ще има отделения по педиатрия, пулмология, гастроентерология, ендокринология, офталмология, ушно-носно-гърлени болести, алергология, дерматология, рехабилитационна медицина, анестезиология, интензивно лечение, образна диагностика, клинична лаборатория, микробиология, спешна медицина. Чрез тях болницата ще осъществява диагностика и лечение на заболявания и болестни процеси, рехабилитация, консултации, поискани от лекар от друго лечебно заведение, диспансеризация, учебна и научна дейност.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

8 + thirteen =