Русия обяви, че радиацията, засечена в Скандинавия, не била дошла от една от нейните атомни електроцентрали, съобщава Би Би Си.

Службите за ядрена безопасност във Финландия, Норвегия и Швеция обявиха през уикенда, че миналата седмица са открили по-големи от обичайните количества радиоактивни изотопи в атмосферата.

Холандските здравни власти посочиха, че след анализ на данните, те смятат, че радиацията идва „от западната част на Русия“.

Холандските здравни власти уточниха, че радиацията може да индикира „повреда на горивен елемент“ в АЕЦ.

Ала в изявление на Агенцията за ядрено регулиране на Русия се твърди, че двете руски централи в северозападната част на страната – Ленинградската АЕЦ и АЕЦ „Кола“ – работели нормално и че не съобщавани изтичания на радиация.

„Не е имало оплаквания за работата на оборудването“, отбеляза говорителят на руския държавен ядрен оператор Росенергоатом пред агенция ТАСС.

„Агрегираните емисии на всички определени изотопи през гореспоменатия период не надвишават референтните числа“, допълни говорителят на Росенергоатом.

Нивата на радиация около двете електроцентрали „останаха непроменени през юни“, увериха още от руския ядрен оператор.

Ласина Зербо, изпълнителен секретар на Организацията за Договор за цялостна забрана на ядрени изпитвания (CTBTO), написа в петък, че нейната станция за наблюдение в Стокхолм е открила три изотопа – Cs-134, Cs-137 и Ru-103 – на по-високи от обичайните нива, но не вредни за човешкото здраве.

Частиците са открити на 22-23 юни, каза той.

Холандският национален институт за обществено здраве и околна среда в Холандия заяви в петък, че съставът на ядрения материал „може да показва повреда на горивен елемент в ядрена централа“.

Международната агенция за атомна енергия – ядреният пазач на ООН – заяви в събота, че е запозната с докладите и търси повече информация от държавите-членки.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

13 − 12 =