Уличните музиканти са неделима част от културната атмосфера на град ни. Повечето от тях са познати на бургазлии, но през последните дни едно ново лице прави впечатление – японец, свирещ на интересен музикален инструмент в змийски краски.

Такаши е на 40 години, работил като суши готвач в Токио. Напуснал Япония преди 1 година с едва 100 долара в джоба си, колело и саншин – японски струнен народен инструмент. Пътешествието му започва от Токио. На колелото си той преминава през цяла Русия. Следват Киргизстан, Узбекистан, Азербайджан, Грузия, Турция и България.

Родом съм от Окинава. Исках да пътувам по света, да видя много градове и да се срещна с различни хора. Свиря по улиците за няколко дни, докато събера пари и продължа с приключенията си. Понякога нямам избор и се качвам на влак или автобус, но се случва рядко. Предпочитам да съм на открито и с колелото. Помислиха ме за полудял, когато казах на семейството и приятелите си. Майка ми се притеснява много, но наистина исках да пътувам и тя ме разбира„, споделя той.

Голяма пречка за пътуването му обаче се оказва световната пандемия от COVID-19. Тя го заварва в Пловдив преди 5 месеца. Такаши няма право да пътува или да свири на улицата.

Наложи се да остана в Пловдив, като си намерих един хубав хостел. За съжаление не можех да свиря, но от преди кризата успях да събера повече пари в София, където хората бяха наистина много добри с мен„, призна той.

С усмивка той сподели, че най-интересно и красиво за него е било в Русия, но е впечатлен от хората и природата на България. По негови наблюдения българи и руснаци си приличат доста – хората и в двете страни били много мили с него. Очарован е от нашата кухня и с радост споделя, че в Япония страната ни е доста известна, като най-вече се прави асоциация с киселото мляко.

По време на странстванията си успява да посети и Карлово. Там се запознава с родната ни история и е силно впечатлен от Васил Левски.

Следващата спирка на Такаши е Варна. От там той ще се отправи към Русе, а след това и Румъния. Целта е да мине през цяла Европа, след това Северна Америка, Южна Америка до Аржентина. Крайната му дестинация ще бъде да обиколи голяма част от Африка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви