Комарите, неканените гости, които се показват на всяко барбекю в задния двор и оставят досадни напомняния за посещението си, са една от най-неприятните черти на лятото. Има изобилие от препарати, които могат да ни предпазят от насекомите, както и редица лекарства, които лекуват ухапванията и спират сърбежа.

Но понякога забравяме тези продукти, когато отидем на ваканция и отново ставаме жертва на комарите. Тогава трябва да действаме бързо и ако нямаме аптека наблизо ни се налага да мислим в движение за други начини за облекчаване на сърбежа. Хубавото е, че понякога има и природни лекарства, които могат да ни влязат в употреба.

1. Студен компрес

Най-основното домашно лекарство срещу ухапвания от комари е пакет с лед или друг студен компрес – замразен грах, пица или подобни продукти. Когато насекомото ви ухапе, то инжектира слюнката си в кръвта. Тя кара имунната ви система да изпраща хистамини към ухапването, което предизвиква възпалителен отговор. Така се появява червената, сърбяща подутина.

Студената терапия не е сложна наука. Ледът просто кара ухапаната област да изтръпне, което помага за намаляване на сърбежа и успокоява кожата. Прилагането на компреса за около 5 до 10 минути трябва да е достатъчно, за да облекчи дискомфорта, поне временно.

Ледът също може да помогне за намаляване на възпалението и подуването, тъй като тялото ви реагира на чуждото вещество, което се инжектира от комара. Но, за съжаление, това няма да помогне за по-бързото премахване на пъпката.

2. Алое вера

Алоето се използва в медицината от дълги години, водейки началото си още от Древен Египет. В наши дни то е доста често срещано и лесно за обгрижване растение. Гелът във вътрешността на дебелите, прилепнали листа се използва за лечение на много кожни състояния, включително облекчаване от слънчево изгаряне и ухапване от комари.

Като за начало, използването на алое върху областта на ухапване веднага ще ви донесе облекчение, тъй като то има лек охлаждащ ефект. Освен това, то е доказано ефективно за намаляване на зачервяването на кожата.

3. Сода за хляб

За да лекувате сърбежа и да ускорите заздравяването, смесете сода за хляб и вода и с памук сложете от разтвора върху ухапаното място. Няма точна формула за грамажите на водата и содата. Може да започнете с една чаена лъжичка сода за хляб, към която да добавите малко вода, за да създадете паста, която да нанесете върху кожата.

Содата е основа, така че тя противодейства на киселинната реакция между тялото и слюнката на комара. „Това помага на тялото да неутрализира процеса и да предпази кожата от раздразнение“, казва д-р Агбортоко пред „Insider“.

Содата за хляб може да се използва и като домашно лекарство срещу следствията по кожата от варицела или екзема, които причиняват сухи, сърбящи, възпалени петна по кожата.

4. Баня с овесена каша

Подобно на содата, овесената каша е често срещан кухненски продукт, който от години се използва за облекчаване на сърбежа. Най-предпочитаният метод е баня с овесени ядки. Може да си я направите, използвайки колоидна овесена каша, което всъщност е фино смляна овесена каша, направена специално за лечение на кожата.

Обикновените овесени ядки също вършат работа, но преди това трябва хубаво да ги смелите в блендера. За да си направите баня с овесена каша, просто поръсете фино смлените ядки в топла вана, след което влезте в нея и останете там за около 10 минути. Ако използвате колоидна овесена каша, закупена от магазина, следвайте инструкциите на етикета.

Според проучване, направено през 2012 година, овесената каша може да помогне за образуването на защитна кожна бариера и да успокои дразненето. Изследването включва деца с атопичен дерматит, които са използвали колоидни препарати от овесена каша по два пъти на ден. Участниците съобщават, че изпитват по-малко сърбеж след опитите.

5. Суров мед

Този метод, макар и малко лепкав, има редица предимства. Медът, подобно на много от другите домашни средства, има противовъзпалителни свойства, които ще ви помогнат да излекувате ухапването от комар. Според доклад за суровия мед, той улеснява премахването на мъртва тъкан от кожата.

По принцип той извлича течност от тъканта около раната, което също помага за пречистването ѝ и промиването на всякакви дразнители. Ако ухапването от комар се отвори, защото твърде много сте го чесали, може да сложите малко мед като мехлем. Прикрепете го с лепенка, за да не замърсите дрехите или други повърхности у дома.

6. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво, което идва от листата на австралийското храстоподобно дърво Melaleuca alternifolia, се използва като лекарство от десетилетия наред. Главно то намира приложение като антисептично и противовъзпалително средство. Сега маслото се среща и в някои лекарства против сърбеж, които се продават без рецепта. Може да го закупите и от магазините за здравословни храни.

Изследване от 2002 година, публикувано в „The British Journal of Dermatology“, показва, че маслото от чаено дърво може да бъде естествен антихистамин, който намалява сърбежа при ухапване от комари.

За да го използвате в подобни ситуации, трябва да смесите малко от него със зехтин или олио, за да го разредите. След това просто го намажете върху мястото на ухапване.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви