Двама от участниците в организираната престъпна група са на висши ръководни длъжности в ГДБОП, друг участник е разузнавач към ГДНП. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева във връзка с неутрализирането на организирана престъпна група.

Участниците в групата са четири лица, като три от тях са служители на МВР. Двама от участниците в групата заемат висши ръководни длъжности в ГДБОП. Те са били ръководители и методисти на всички служители от системата на МВР, които са били пряко ангажирани с противодействие на престъпленията, свързани с наркоразпространение и наркотрафик. Те са били и контактната точка с европейските ни партньори, чуждите европейски служби в ЕС, Шенгенската информационна система и Интерпол. Третият участник е разузнавач първа степен към Главна дирекция „Национална полиция“. Четвъртият участник не е служител на министерството„, каза тя.

Говорителят на главния прокурор уточни, че неговата роля е била на посредник при получаването на паричните суми. Сийка Милева запозна медиите и с дейността на организираната престъпна група.

Дейността на групата е била в няколко направления. Първото е било получаването на подкупи от групи, които са се занимавали с наркоразпространение и наркотрафик с оглед да бъде покровителствена тяхната престъпна дейност. Второто направление е било получаването на подкупи с цел неутрализирането на конкуренти„, заяви още Сийка Милева.

По думите й третото направление е предоставянето на предварителна изпреварваща информация за предстоящи действия по разследването и задържане. Тя уточни, че групата е разкрита със съдействие на лице, което през годините е било изнудвано.

Засегнат е международният авторитет на страната ни заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали контакт с чужди служби„, каза Сийка Милева.

В резултат на тази престъпна дейност са били провалени редица наказателни производства чрез предоставяне на изпреварваща информация на разследваните лица за предстоящи действия по разследването и задържането.

Арестуваните шефове от ГДБОП са играли ролите на доброто и лошото ченге пред бандитите, стана ясно на брифинга на Специализираната прокуратура и МВР.

Началникът на сектор Кирил Ванков е започвал разследвания срещу наркодилъри и банди. След това шефът му Цветан Панков се е свързвал с тях и е искал пари, за да смачка разследванията. Пред криминалния свят двамата са демонстрирали конфликт, а всъщност са действали в синхрон.

Цветан Панков и Кирил Ванков са действали от 2017 година. С тях е задържан и трети полицай, който е разузнавач в националната полиция, който е бил посредник и е помагал на двамата антимафиоти.

Сигналът е от криминално проявен, който е заявил в отдел „Вътрешна сигурност“, че е изнудван за пари от няколко години. Той е предал парите на Панков в четвъртък. Началникът на отдел „Наркотици“ му определил място в кв. Захарна фабрика“. Наредил му да бъде без джиесем.

Шефът на отдел „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков посочи, че разследването е било трудно, защото двамата са контактували с негови служители през цялото време и добре са познавали методите на работата.

„И двамата имат малки деца. Бяха с ясното съзнание, че покровителстват канал за трафик на дрога през България към Европа. Държаха се изключително арогантно“, каза Банков.

За 3-ма от 4-мата в престъпната група от полицаи, по-точно за служителите на МВР, прокуратурата ще иска постоянен арест в съда.

Предвиденото наказание е от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба и лишаване от права, обяви наблюдаващият прокурор Георги Николов. Спецсъдът ще разгледа поисканата мярка задържане под стража.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви