Бургас е втори по резултат на матурите
Бургас е втори по резултат на матурите

Кметът Димитър Николов награди на тържествена церемония пред Експо център „Флора“ 85-те отличници от гимназиален етап, които наредиха Бургас на второ място в цялата страна, след София, по постигнати резултати на държавните зрелостни изпити.

„В последните години Бургас не е имал такъв силен випуск с толкова добри колективни резултати. Това се дължи най-вече на вас, ученици, на вашия труд и ентусиазъм, които влагате в обучението. То е най-сигурната инвестиция за вас. Благодаря ви! Успехите се дължат и на ръководствата на училищата и вашите преподаватели, които бързо пренастроиха учебните си програми и въпреки, предизвикателството на дистанционното обучение успяха да осигурят необходимите ви знания за тези постижения. Благодаря и на тях! Отправям благодарности и на родителите ви, които са плътно до вас и ви подкрепят. Знам, че много от вас ще продължат да учат зад граница, но знам, че любовта към родния град ще остане и ви пожелавам да се върнете добре образовани и да продължите пътя си в Бургас. Където и да отидете, аз ще продължавам да се гордея с вашите успехи!“, пожела на отличниците кметът Димитър Николов.

Той награди с премия от 2000 лв. Петър Петров Чонгов от ПМГ, който постигна изумителен индивидуален успех от три пълни шестици от трите матури по математика, физика и астрономия, и български език и литература.

С парична премия от 1000 лв. бяха отличени още 6 бургаски ученици /4 от ПМГ и 2 от НЕГ/, които постигнаха две пълни шестици от две матури. Това са Константина Стефанова Лазова, Мардирос Хачик Овагемян, Николета Костадинова Николова и Ксения Станиславова Бакалова от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“, както и Юлия Радославова Горанова и Златина Борисова Зафирова от НЕГ „Гьоте“. Останалите 78 бургаски отличници получиха предметни награди и грамоти.

В тазгодишните матури бургаските зрелостници се нареди втори в страната по получени пълни шестици. 43 от тях са на ученици от ПМГ, 16 са на възпитаници от Немската гимназия, 14 – Английската гимназия, 5 – ГРЕ „Г.С. Раковски“, 3 – ПГЧЕ „Васил Левски“, 3 – Търговска гимназия и Строителния техникум с 1. Пълни отличници са излъчили общо 7 бургаски училища.

По постигнати резултати във втората матура, непосредствено след четирите най-елитни софийски гимназии и на пето място сред всички училища в страната, се нареди ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, а НЕГ „Гьоте“ зае седмо място в страната на задължителната матура по български език и литература.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four − 1 =