Читалище "Асен Златаров" е учредено на 24 ноември 1940 г.

С интересна програма бургаското читалище „Асен Златаров“ ще отпразнува своя 80-и рожден ден на открита сцена „Охлюва“ тази събота, 27 юни

Приятели и ценители на културата ще се съберат по този повод от 18.00 часа. Празникът ще започне с изпълнения на цигулка от талантите на детски ансамбъл „Звездички“, с ръководител Едуард Василев. Музикален поздрав ще отправят „Морски песъчинки“, с ръководител Милена Добрева. Подарък за всички присъстващи ще бъде „ревюто на картини“. То ще бъде пресъздадено от младежите на театрална формация „Валери и приятели“, които ще дефилират с картини на Школа Батик, с ръководител Златка Бобева. Няма да липсват и танцови изпълнения, защото в събитието ще се включи танцова школа „Дюн“, с ръководител Петя Стойкова, танцово „Студио 29“ , с ръководител Владимир Грудев, и танцов клуб „Фрея“, с ръководител Диляна Бахматова. Те ще запленят всички присъстващи с въздействаща хореография и нестандарни импровизации, в които ще включат и публиката. Акцент в програмата е концертът на група „Ретро Бургас“, с ръководител Александър Перпериев. Подбраните музикални изпълнения ще се редуват с литературни четения по стихове на популярни бургаски поети – Недялко Йорданов, Мария Тотева, Елка Василева и други. На сцената ще видим и малчуганите от клуб „Заплетени чудеса“, с ръководител Марислава Лазарова.

Проявата се реализира с подкрепата на Община Бургас

Читалище „Асен Златаров“ е учредено на 24 ноември 1940 г. То и до днес съхранява традиционната си роля на важен за града и общината културно-просветен институт, като запазва проверените от времето форми на работа и същевременно разработва и осъществява нови и адекватни на общественото развитие идеи и начинания. Базата на читалището се намира на ул. „Александровска“ № 147 от 1956 година и оттогава то обслужва район в центъра на града с жители около 30 000 души. Разполага с модерна библиотека, която се радва на голяма посещаемост с над 1300 ползватели.

Читалището популяризира батик техниката с Школа по батик, създадена от г-жа Златка Бобева в далечната 1980 г. Днес тя е известна далече зад границите на България, а тази година ще отбележи своя 40-годишен юбилей.

Вече 22 години към читалището работи Александър Перпериев, основател на вокална група „Ретро – Бургас“. Създадена като любителска група, днес тя се отличава с професионализма си. Съхраняват и популяризират шлагерната песен.

Младежката театрална трупа „Валери и приятели“, с ръководител Валери Еличов, е сравнително млада, но за кратките 5 години от създаването си трупата вече е удостоена с редица национални и международни награди.

Най-младата, прохождаща школа към читалището, е клуб „Заплетени чудеса“, където деца на възраст от 5 до 15 години учат техники за плетене.

Годишно читалището организира разнообразни мероприятия, провежда два литературни конкурса:

„Магията на словото“ – посветен на 24 май, и „Бургас – моят град“- посветен на Деня на Бургас – Никулден.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви