оздравителен план на Созопол
Община Созопол ще тегли кредит за разплащане

План за финансово оздравяване на община Созопол представи днес пред съгражданите си кметът Тихомир Янакиев. Той е разработен с екипа на Янакиев през последните три месеца и е одобрен от Министерството на финансите.

Една от основните точки в него е тегленето на нов безлихвен кредит в размер на2 млн. 960 хил. лв., с които ще се разплатят старите задължения на общината към граждани и фирми за извършени услуги и доставки.

Тези пари няма да отидат за инвестиции, а за изплащане на стари задължения, които са направени към фирми. Това ще е глътка въздух също за хората, които са извършили услугите и доставките, а не им е било платено. Това ще е добре за всички, но най-вече за бизнеса„, обясни кметът.

Целият план може да видите ТУК:

Събрание за оздравителния план
В залата се спазваше дистанция

Срокът, в който ще се изпълнява планът е до 2023г., когато изтича мандата на това общинско управление.

 „Смятам да оставя на този, който дойде след мен, ако не съм аз, община без задължения, така, както Веска Караманова остави общината на Рейзи”, каза Тихомир Янакиев.

Дългът, оставен от предишната администрация, вече е намалял до 21,5 млн.лв. като задълрженията постепенно се изплащат, въпреки тежката обстановка и намалелите приходи заради пандемията.

Всички дейности, които е възможно, стават общински. Започнато е с паркингите. Те вече се управляват от общината, като са сложени електронни бариери като по този начин са премахнати събирачите на такси. Предстои озеленяването също да стане общинска дейност.

По отношение на туристическия сезон кметът Янакиев заяви, че в града вече има туристи, включително и чужденци. Той каза още, че се надява повечето хора да идват в Созопол заради хубавата природа, красивите плажове, историята и културния туризъм.

„Нямам нищо против дискотеките и баровете, но не може техните собственици да диктуват туризма”, каза още той.

На въпрос дали има оплаквания от местните и от туристи от шума на къмпинг „Градина”, той каза, че при него няма такива масови оплаквания.

Спя на отровен прозорец   и не чувам нищо”, сподели Янакиев. Той смята, че не е нормално заведенията в курортен град да затварят в 23 часа. Все пак е задължително да се спазват ограниченията на шума и да не се пречи на останалите летовници.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

13 − six =