Lufthansa ще затвори германската чартърна дивизия на SunExpress, съвместно предприятие с Turkish Airlines, тъй като разширява мерките за намаляване на разходите на фона на намаляващото търсене, предава Bloomberg.

SunExpress Deutschland, която превозва германски туристи до дестинации като България и Египет с флот от 20 самолета, ще затвори и ще съкрати 1200 работни места, се казва в съобщение от вторник.

Lufthansa ще поеме седемте самолета Airbus A330, а 11 по-малки самолета Boeing 737 ще бъдат прехвърлени в турската дивизия на SunExpress, която ще продължи да лети под сертификата на отделен въздушен оператор.

Най-голямата европейска авиокомпания намалява собствения си флот с около 100 самолета на фона на прогнозите, че коронавирусната криза ще намали търсенето с години напред.

Тя вече затвори нискотарифната си дивизия Germanwings и предупреди, че отслабващите операции могат да доведат до загуба на 22 000 работни места в цялата група.

Lufthansa споделя собствеността върху SunExpress с Turkish Airlines. Оцеляващата част от съвместното предприятие ще се съсредоточи върху ваканционни полети от Германия, Австрия и Швейцария до Турция, плюс турски вътрешни услуги, използвайки флот от около 60 самолета, включително прехвърлените Boeing 737, съобщива Bloomberg TV Bulgaria.

Lufthansa е изправена пред решаващ вот в четвъртък, когато акционерите ще бъдат помолени да подкрепят издаването на нови акции за германското правителство като част от спасителния пакет на стойност 9 милиарда евро (10 милиарда долара).

Мажоритарният инвеститор Хайнц Херман Тийл се противопоставя на условията на спасителния пакет и може да се стреми да го блокира.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви