Както и да го наречем това, което наблюдаваме – втора вълна или пик – това е едно много сериозно завръщане на коронавируса в България – увеличаване на броя на заразените, увеличаване броя на смъртните случаи и занемаряване на мерките.

За това предупреди в сутрешния блок на БНТ представляващият Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски. Според него още не е късно да излезем с не много големи щети от епидемията.

Припомняме, че на 19 юни бе поставен рекорд по новоустановени – 132 случая. Днес бе отчетен и рекорд по брой смъртни случаи за денонощие – осем пациенти са починали на 22 юни.

Световната здравна организация има разработени много добри препоръки за това как да се разхлабват мерките – трябва да се разхлабват една след друга и да се следи какъв е ефектът от всяка една. По този начин се намира балансът. У нас това, че се премахнаха накуп доста мерки, не помага да се разбере кое довежда до увеличаване на броя и натиска върху системата, както е в момента, обясни Околийски.

Според експерта КПП-тата не са най-ефективната мярка за борба със заразата. Той не препоръчва струпване на много хора на едно място. По никакъв начин не може да се каже, че няма проблем на стадионите.

„До този момент България се справяше много добре. Не мисля, че и в момента страната ни е опасна дестинация, въпросът е да покажем на света, че сме много съзнателни и надеждни откъм превенцията“, каза още доц. Михаил Околийски.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви