По 15 000 лева, предвидени като резерв в Общински социален фонд COVID-19, да бъдат пренасочени към фондовете за предоставяне на еднократни, безвъзмездни финансови помощи в полза на физически лица и приемни семейства и подпомагане на процедури инвитро на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми, живущи на територията на Община Бургас. Това решение трябва да вземат общинските съветници в града на предстоящата сесия следващата седмица.

Общински съвет – Бургас прие бюджета на Община Бургас за 2020 г. и одобри сумата от 75 000 лева за еднократни безвъзмездни помощи на физически лица и приемни семейства и 130 000 лева за финансово подпомагане на процедури инвитро на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми, живущи на територията на Община Бургас.

По време на извънредното положение и с цел облекчаване на социалната тежест за крайно нуждаещи се бургаски граждани, Постоянната комисия по социални дейности взе решение 30 000 лева от одобрените 300 000 лева, предвидени като резерв в Общински социален фонд COVID-19, да бъдат пренасочени към фонда за предоставяне на еднократни, безвъзмездни финансови помощи в полза на физически лица и приемни семейства.

С това решение одобреният финансовият ресурс на фонда достигна 105 000 лева.

Към настоящия момент, съгласно Правилника за реда за предоставяне на еднократни безвъзмездни финансови помощи в полза на физически лица са разгледани и одобрени 200 искания на граждани за неотложни здравни и социални нужди на обща стойност от 82 050 лева, като оставащата сума е 22.950 лева.

Относно финансово подпомагане на процедури инвитро на двойки с репродуктивни проблеми до момента са разгледани и одобрени 63 заявления, като оставащата сума от 4 000 лв. е крайно недостатъчна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 × one =