„Света София“ е символ. Най-добре да не се пипа и да си остане музей. Това заяви пред Bulgaria ON AIR историкът проф. Христо Матанов. Изказването му е по повод намерението на Реджеп Ердоган да превърне „Света София“ в действаща джамия. Той бе категоричен, че не трябва да се пипа наследството на Кемал Ататюрк.

Според него намерението на Ердоган не е добър сигнал към Запада. По думи на проф. Матанов голяма част от населението на Турция дори не знае за какво става въпрос.

Историкът изрази мнение, че превръщането на „Света София“ в джамия няма да е лесно, тъй като трябва да се променят статутите на ЮНЕСКО и да се посрещне много остра реакция от Запада. Той прогнозира, че ще се надигнат доста гласове срещу тази промяна на църквата.

„България не може да се стои настрана, но нейната позиция ще бъде приглушена. Ние сме малка страна, на пътя на бежанския поток, на пътя на една 80-милионна държава. Не бих препоръчал нашата реакция да бъде остра“, коментира проф. Матанов.

От своя страна журналистът и външнополитически анализатор Мехмед Юмер заяви, че Турция изпитва икономически проблеми и на Ердоган му е нужен по-силен коз, като в случая това е именно „Св. София“.

Той обясни, че като тема стои на дневния ред на политическия ислямизъм и целия десен сектор в Турция от дълго време. По негови думи на 29 май, когато са се навършили 567 години от завладяването на Константинопол и е било прочетено слово от корана, това е бил сигнал.

„Не ми се струва толкова лесно „Св. София“ да бъде превърната в действаща джамия. Турският президент наистина трябва да се изправи много силно срещу западната критика“, посочи журналистът.

Според Юмер турският президент винаги успява да покаже нещо, което той иска, през призмата на желанието на неговия политически и ислямистки електорат. Журналистът посочи, че съгласно анкетите близо 80% от турското население няма възражения „Света София“ да се превърне в действаща джамия.

Той заяви, че са били направени много неща в Турция, които са заличили много от направеното от Кемал Ататюрк. Един султан управлява от Босфора, обобщи той.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви