сън

Неподходящата температура е един от многото фактори, които могат да попречат на здравословния сън. Със сигурност сте усетили, че е много по-трудно да заспите през лятото, отколкото през зимата. Въртите се, опитвате се да се охладите и никога не знаете как точно да се завиете – само с чаршаф върху кръста или да покриете цялото си тяло.

За съжаление, много често не можем да заспим през лятото и това няма нищо общо с купоните или вечерите, прекарани с приятели. Това, което ни пречи е високата температура, която сякаш се покачва още повече през нощта. Затова ви трябва решение, с което ще подобрите съня си и ще бъдете готови за следващия работен ден.

Обстановката

„Сънят е най-добър, когато тялото може да се охлажда през нощта, затова трябва да държите спалнята си хладна“, казва д-р Алекс Димитри пред „Insider“. Идеалната температура за през нощта е между 15 и 17 градуса. Въпреки че климатикът може бързо да постигне този температурен диапазон във всички помещения на дома, това сериозно ще увеличи сметките ви за ток.

Колкото по-ниска е вашата температура на климатика, толкова по-голяма е консумацията на енергия, което води до по-големи разходи. Експертите съветват да настроите температурата на 25 градуса през лятото, така че оптималната температура за сън може да ви излезе доста скъпо. Може да използвате програмируеми термостати, за да охладите дома си само в определени моменти като например преди да заспите и преди да се събудите.

Освен това има няколко стъпки, които може да следвате през целия ден, за да сте сигурни, че домът ви ще бъде прохладен през нощта. Тези съвети могат да ви помогнат, ако нямате климатик.

♦ Затворете щорите или покрийте прозорците, за да блокирате слънчевата светлина.

♦ Включете вентилатора в банята си, за да изтегли горещия въздух след душ.

♦ Използвайте абсорбатора над печката, след като сте готвили.

♦ Отворете прозорците си през нощта, за да пуснете по-хладен въздух.

Мястото ви на спане у дома също има огромно значение за качеството на съня. Приземните етажи и мазетата са много по-студени от горните стаи. Ако спите в апартамент на висок етаж, дръжте щорите си затворени през целия ден, използвайте преносими вентилатори или помислете за инсталиране на вентилатор на тавана.

Също така е важно да поддържате спалнята си тъмна. Това не само ще запази стаята ви прохладна, но ще намали и количеството светлина, влизаща в помещението, което допълнително ще подобри съня ви.

Студени чаршафи и по-леки дрехи

Дебелите, тежки дрехи и спално бельо могат да задържат топлината и това да попречи на тялото да се охлажда. Проучване, направено през 2016 година показва, че носенето на по-леки, дишащи материи, като памук, помага за по-бързото заспиване. Ако ви е удобно, може да спите и голи.

Според експерти, около 8% от световното население спят по този начин и това помага за постигането на по-ниска температура, която е оптимална за качествен сън.

Топъл душ преди лягане

През горещите нощи най-много ви се иска да скочите под душа и да пуснете студената вода. Всъщност, използването на топла вода може да има много по-добър ефект върху тялото ви. Според изследване от 2019 година, топъл душ или вана 60-90 минути преди лягане може да доведе до по-добро качество на съня и намаляване на времето за заспиване.

Това е така, защото топлата вода увеличава притока на кръв към ръцете и краката, което помага на тялото ви да се охлажда по-ефективно.

Не тренирайте преди лягане

Според експерти, упражненията преди сън повишават телесната температура, увеличават сърдечната честота и стимулират нервната система. Всичко това затруднява заспиването и пречи на качествения сън. Най-добре е да избягвате енергични тренировки поне един час преди лягане.

Вместо това тренирайте сутрин или след работа. Така ще имате достатъчно време да се охладите и да спите по-добре през нощта.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

13 − 1 =