Путин

Политикът Леонид Гозман е подал в Следствения комитет на Русия заявление с искане да се заведе дело срещу президента на страната Владимир Путин заради риска, с който излага населението с провеждането на референдума за поправките в конституцията и парада на 24 юни в Москва.

Според политика, на фона на разпространението на COVID-19 това може да се тълкува като „подготовка за убийство“ по силата на ал. 1 от чл. 20 и ал. 2 от чл. 105 на руския наказателен кодекс.

„Парадът и гласуването по време на епидемията не са непосредствено необходими за защита на интересите на гражданите и сигурността на страната. По време на гласуването и парада заразяванията са неизбежни, а с оглед на високата леталност на вируса част от заразените ще умрат.“ – пише той в заявлението си, цитирано от Каспаров.ру.

Гозман отбелязва, че президентът е разпоредил провеждането на двете масови прояви, осъзнавайки опасността от инфекцията, тъй като самият той работи дистанционно.

Заявлението е подадено дистанционно и е вече е регистрирано. Гозман обаче се съмнява, че ще бъде образувано наказателно дело. Леонид Яковлевич Гозман е президент на Общоруското обществено движение „Съюз на десните сили“.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви