България води при смъртните случаи
България води при смъртните случаи

Данните от проучването на европейската транспортна комисия за пътна безопасност (ETSC) за 2019 година отново подреждат България и Румъния на дъното по смъртност в Европа.

Според статистиката, смъртните случаи при катастрофи през изминалата година са достигнали ниво от 22 660 човека. Това представлява понижение от 3% в сравнение с 2018-а. От наблюдаваните от ETSC и включени в специалния индекс PIN (ETSC Road Safety Performance Index) 32 държави, 16 отчитат намаляване на смъртните случаи.

Най-добрите показатели се наблюдават в Люксембург (39% понижение), Щвеция (32%), Естония (22% ) и Швейцария (20%). В 12 държави има повишаване на смъртните инциденти, а в данните на останалите четири няма промяна.

Данните сочат, че броят на смъртните случаи по пътищата на България са се увеличили с 2.7% на годишна база. И е на ниво от 90 случая на милион население. При положение, че средният показател за ЕВропа е 51 случая на милион. С по-лоши показатели е само Румъния, където се регистрира 96 смъртни случая на милион.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 + 17 =