България се изкачи с пет места в глобалния индекс на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата и така се върна в топ 20. В доклада за първото тримесечие на 2020 г. страната ни заема 18-о място сред 56 страни с годишен ръст от 6,2%. В края на миналата година България бе оставена на 23 място.

За половин година цените на жилищата в България са нараснали с 2,9%, а спрямо четвъртото тримесечие на миналата година увеличението е с 1,5%.

Турция оглавява класацията на компанията. Годишният ръст на цените на жилищата е 15% през първото тримесечие, но според анализа, ако цените бъдат съобразени с инфлацията, повишението е от едва 6%.

На второ място е Нова Зеландия (14,5%), следвана от Литва (13,8%), Украйна (11,9%), Люксембург (11,1%). В топ десет попадат още Португалия (10,3%) и Хърватия (10%), Латвия, Чехия и Австралия с годишен ръст на цените на жилищата около 9% и при трите държави.

Сред съседите ни, Гърция е на 14-о място с годишен ръст на цените от 7,5 на сто, Румъния е на 28-о с ръст от 4,7% на годишна база. Точно след България се нареждат Германия (5,7%) и Китай (5,4 на сто).

От всички страни, включени в анализа само Финландия е отбелязала спад в цените на годишна база от 1,2%.

Според Knight Frank пандемията ще окаже влияние на обемите от продажби повече, отколкото на цените. Реалните последици за цените на недвижимите имоти вероятно ще станат ясни едва през второто или третото тримесечие на тази година, се казва в доклада.

Малко е вероятно продавачите да понижат офертните цени, предвид ниските лихви в повечето развити икономики, които ще помогнат за предотвратяване на повсеместни продажби на занижени цени, пише консултантската компания.

Впечатление прави Нова Зеландия, която отбеляза доста голям ръст. Докато миналата година заемаше 27-о място в същата класация, сега страната попада на втора позиция. Обяснението е в ниските лихви и голямото търсене, които са двигател за растежа на цените.

Knight Frank отбелязва в своя доклад, че използваните данни за България са от четвъртото тримесечие на миналата година. Данните на Евростат излизат на 8 юли, а тези на Националният статистически институт тази седмица.

money.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви