Храната в Румъния и Полша е по-евтина, отколкото в България, обявиха от Евростат. Цените на храните у нас са 76,5% от средното ниво в ЕС, т. е. са по-ниски с 23,5%. Същевременно храните в Полша са с 31,2% по-евтини от средното за ЕС ниво, а в Румъния са с близо 35% по-евтини. Оказва се, че взимаме най-ниските заплати в ЕС, но храната в Полша и Румъния е по-евтина.

При колите, моторите и колелетата цените в България са по-високи, отколкото в седем други страни от ЕС. Цените на личния транспорт у нас са 87,2% от средните в ЕС, като са по-високи отколкото в Румъния, Естония, Чехия, Унгария, Кипър, Полша и Словакия.

Цените на мобилните и стационарни комуникации у нас са 70% от средните в ЕС. Но са по-високи отколкото в Естония, Латвия, Румъния и Полша. При домакинските електроуреди в Полша отново е по-евтино, отколкото у нас.

В България обаче са най-ниските цени в ЕС на ресторантите и хотелите, алкохола и цигарите, разходите за дома, дрехите и мебелите.

Цените на алкохола и цигарите у нас са 62% от средните за ЕС, а в Ирландия са три пъти по-високи. Цените в ресторантите и хотелите у нас са само 45% от средните в ЕС.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви