Бургас, Несебър и Айтос с най-много новозаразени
Бургас, Несебър и Айтос с най-много новозаразени

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Ямбол, след постигнато споразумение в съдебно заседание, бе наложено наказание от 3 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от 3 години, спрямо Виолета Х.за нарушаване на карантината.

Тя е приела всички факти от обвинителния акт и е признала вината си за това, че не е изпълнила задължението си да не напуска дома си, като по този начин е нарушила мерки, издадени срещу появяването и разпространението на заразна болест по хората.

Мерките са издадени със заповед на министъра на здравеопазването на Република България. Престъпните деяния са осъществени в дните 05.05.2020 г., 06.05.2020 г. и 07.05.2020 г. в град Елхово.

По време на разследването е установено, че подсъдимата е влязла на територията на Република България от Република Германия на 27.04.2020 г.

Поради тази причина на Виолета Х. е било издадено Предписание за поставяне на карантина от РЗИ – София. По силата на предписанието подсъдимата се задължава да спазва карантина от 14 дни, считано от 27.04.2020 г. до 10.05.2020 г. Това задължение не е изпълнено от нея на горепосочените три дати, когато Виолета Х. е напускала дома си за времето от 10.00 ч. до 12.00 ч. Установено е също така, че в горепосочените времеви интервали подсъдимата е посещавала магазин и си е купувала продукти.

Спрямо Виолета Х. е наложено и наказание „глоба“ в размер от 10 000 лева.

Споразумението, което е одобрено от Районен съд – Елхово, е окончателно и има сила на влязла в законова сила осъдителна присъда.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви