"Лада Нива" - 15 неизвестни факта

Съветската автомобилна промишленост никога не е имала кой знае колко поводи за гордост. По-голямата част от произведенията й бяха или остарели западни лицензи, като прословутата „жигула“ (Fiat 124). Или пък – директно откраднати технологии и дизайн („Москвич“ – от Opel и BMW, „Запорожец“ – от Fiat и NSU). Но има и едно голямо изключение: автомобил, който е създаден от съветски инженери и дизайнери, и който вече над 40 години се радва на интерес по цял свят. Естествено, става дума за ВАЗ-2121, по-известен като „Лада Нива“. Наскоро zr.ru проучи в детайли историята й. Предлагаме ви най-интересните факти, които успя да открие.

Името не идва от думата нива
„Лада Нива“ е съвсем подходящо име за автомобил, предназначен за селскоскопанските райони на Съветския съюз. Но Пьотър Прусов, един от двамата главни конструктори на ВАЗ 2121, разкрива истинската причина да изберат точно тази дума: в нея са инициалите на неговите и на колегата му Владимир Соловьов деца (съответно Наталия и Ирина, и Вадим и Андрей).

От това листче се вижда как конструкторите са експериментирали с имената и са проверявали как биха звучали и на други езици.

От Suzuki не са я копирали

Една много популярна в Русия легенда твърди, че през 80-те от Suzuki черпили вдъхновение от „Лада Нива“, за да създадат своето Еscudo/Vitara,

и даже били дарили специална грамота на Прусов като „кръстник“ на техния модел.
Това е именно легенда – двата модела силно се отличават дори като концепция. Японската е на рама, докато съветската ползва самоносеща конструкция. В този смисъл ВАЗ-2121 действително може да претендира, че е първият от така модерните днес кросоувъри.

Отначало приличала на Citroen Mehari
Първият тестов прототип, наречен ВАЗ-Э2121, имал открито купе с текстилен покрив и повече приличал като дизайн на Citroen Mehari. Във ВАЗ го наричали „Крокодила Гена“ – отчасти заради зеления цвят, отчасти защото анимацията на Роман Качанов по онова време била абсолютен хит в Съюза. Тестваната по същото време в Толиати експериментална малолитражка Э1101 по същата причина се наричала „Чебурашка“.

Брежнев й бил тест пилот
Генсекът бил запален любител на автомобилите и според някои източници имал колекция от 68 машини. След като прототипът на бъдещата Нива бил тестван от министъра на автомобилната промишленост Александър Тарасов, дошъл ред и самият Брежнев да го пробва. За ужас на охраната си, Леонид Илич отпрашил с колата в неизвестна посока. Върнал се след час, излязъл от колата, ударил с длан по капака и отсякъл: „Правете я!“.

Дизайнът е вдъхновен от Италия
Заслугата „Нива“ да не прилича на странния Mehari е на дизайнера Валерий Сьомушкин, 33-годишен по онова време. Сьомушкин признава, че е черпил вдъхновение от Fiat 127 и действително приликите между двата модела, особено в оптиката, са лесно забележими. Но „Нива“ все пак е съвсем различен автомобил. Дори и днес, над 45 години по-късно, изчистеният дизайн на Сьомушкин изглежда адекватно.

В тестовете лъжели, че е Fiat

След одобрението на Брежнев били изработени още няколко прототипа за по-сериозни изпитания. Понеже проектът бил засекретен, накарали Сьомушкин да нарисува измислена емблема с малтийски кръст и буквата F. В републиките, където провеждали тестовете, лъжели, че това е нов модел на Fiat.

Изпитанията се провеждали срещу Land Rover
Петнайсетте тестови прототипа първо били пратени на 4000-километров преход в зимни условия по Уралските планини, а след това – на 13 000 километра посред лято в степите на Средна Азия. Успоредно с прототипите за сравнение се тествали УАЗ-469Б, ЛуАЗ-696, ИЖ-14, а също и вносни Range Rover и Land Rover 88. Бъдещата „Нива“ издържала съпоставката добре и на 31 юли 1977 бил подписан указът за начало на производството.

За малко Нива да бъде Москвич
Характерните за соца интриги не подминали и този проект. Някой пошепнал на ушенцето на Алексей Косигин, тогавашния председател на Съвета на министрите на СССР, че двигателят на ВАЗ не струва и по-добре да се използва агрегатът от Москвич 412 (1.5 литров УЗАМ-412, разработен от Игор Окунев под явното влияние на М-115 на BMW). Косигин нарежда да се направят и тестови версии с него, наречени „МосНива“. Но или изпитанията показват, че моторът на московския завод не е подходящ, или някой друг е пошепнал нещо в нечие друго ухо. В крайна сметка „Нива“ си остава изцяло ВАЗ.

Първоначалната цена е стряскаща

Още с първата си поява ВАЗ 2121 предизвиква сериозен интерес, но той е донякъде охладен от цената: 9000 рубли. Това е с 1700 рубли повече от най-скъпия модел на ВАЗ по онова време, и съвсем близо до цената на „Волга“. През 1979 заради съществуващите, макар и непризнавани от никого икономически затруднения на СССР, цените на всички автомобили се увеличават: „Нива“ вече е 11 000 рубли, а Волга ГАЗ 24-02 достига 14 000. Към 1983 цените се връщат малко надолу и „Нива“ е вече 10 300 рубли. По онова време средната месечна заплата в СССР е 188 рубли, тоест колата струва 55 месечни заплати. За сравнение днес наследникът на „Нива“, Лада 4Х4, струва около 500 000 рубли, или около 11 средни заплати.

„Лада Нива“ се изнася чак в Австралия                                                      ВАЗ-2121 e първият съветски автомобил, който наистина успешно се продава и на Запад. По думите на самия Прусов голяма заслуга за това има необичайно студената и снежна зима на 1979, която тласка много западноевропейци да си потърсят автомобил с 4х4 – и да се спрат на най-достъпния. В Германия продажбите през тази година са четири пъти повече, отколкото през 1978.
Нива се продава на почти 100 световни пазара, и се сглобява на място Гърция, Канада, Бразилия, Еквадор, Чили и Панама.

Едва не печели рали Париж-Дакар

Заради цената си и коравата конструкция „Лада Нива“ изведнъж се оказва много търсена и от рали пилотите.

През 1982 в „Париж – Дакар“ екипажът на Жан-Клод Бриавоан и Андре Делиар остава втори – след братята Маро с Renault, но пред титани като Жан-Пиер Жосо (Mercedes), Пиер Лартиг (Range Rover) и Джаки Икс (Mercedes). В следващите години Лартиг и Икс също карат „Нива“ в някои стартове, както и Жан-Луи Шлесер. В „Ралито на фараоните“ през 1984 автомобилите „Нива“ заемат първите три места. На снимката е колата, с която Бриавоан печели пробега „Париж – Тунис“ през 1981.

Служи 11 години на Антарктида
Една бройка от „Нива“ (с доста доработки) прослужи 11 години на антарктическата станция „Белингсхаузен“ между 1990 и 2001. Днес този автомобил е изложен в музея на ВАЗ в Толиати.

Стигала е Северния полюс и почти до Еверест
През 1998 като част от експедиция една Нива на собствен ход се изкачва до базовия лагер под Еверест, на височина 5300 метра. Година по-късно се изкачва и на 5762 метра, прекосявайки тибетското плато. Но най-забележителното й приключение е друго: пак през 1998 една „Лада Нива“, спусната с хеликоптер върху полярните ледове, успява да стигне до Северния полюс.

Ценят я и в Холивуд
„Лада Нива“ е участвала в множество американски и западноевропейски филми – „Робокоп“, „Златното око“, „Един свят не стига“, „Никита“, „Час пик 3“, „Мисията невъзможна“, „Непобедимите 3“ (сниман и в България). А в хита „Невероятният живот на Уолтър Мити“, с Бен Стилър, „Нива“ изигра една от главните роли.

Имала е и водородна версия
В края на 90-те ВАЗ заедно с Уралския електрохимически комбинат създаде прототипа АНТЕЛ-1, с експериментално водородно задвижване, при което водород и кислород от специалните резервоари влизат в реакция в генератора при температура 100 градуса по Целзий и произвеждат електричество. Мощността обаче бе едва 23 конски сили, а рискът от злополука – твърде голям, и проектът бе изоставен.

Инфо: automedia.investor.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви