Не се разсейвайте по време на храна
Не се разсейвайте по време на храна

Лекарите и науката твърдят, че някои правила могат да бъдат нарушени – и здравето ни ще се възползва от това

Какви правила за здравословен начин на живот понякога могат да бъдат пренебрегвани.

Спите поне 8 часа всеки ден

Липсата на сън, особено дългият и редовен сън, е най-лесният начин да съсипете здравето си и дори да съкратите живота си. Многобройни изследвания потвърждават пряката връзка между липсата на сън и нарушения метаболизъм, високото кръвно налягане и кръвната захар, както и по-високия риск от рак. Но ако по време на работната седмица не можете да спите необходимите 7-8 часа всеки ден, тогава, както потвърждават резултатите от изследванията, можете много добре да „получите“ липсващото количество сън през уикенда. Важно е да не превръщате това в система и все пак да се стремите да се наспивате всеки ден.

Не пийте твърде много кафе

Не се наспахте през нощта и затова изпихте четвърта чаша кафе с надеждата за ободряване и концентрация? Добре е: както показват резултатите от проучване, публикувано в Британския медицински журнал през 2015 г., 4 чаши кафе е максималната, но все пак безопасна доза за повечето възрастни на ден. Не бива да въвеждате това в редовната си практика, но ако по някаква причина не сте спали добре през нощта, е напълно възможно да превишите дозата кофеин веднъж. Основното нещо е да не забравите да изплатите „дълга си“ насън на следващата вечер.

Избягвайте стреса

Друг гарантиран начин да влошите здравето си е постоянно да се излагате на стрес. Затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и дори астма – развитието на всички тези заболявания допринася за продължителен и още по-хроничен стрес. Лекарите обаче ни успокояват: ако не можете да направите живота си по-спокоен, намерете възможност да накарате стреса да работи за вас. Когато сме нервни, психиката ни автоматично се преустройва в режим „удари или бягай“, което повишава нивото на адреналина. И ако намерите полза за това (например активните спортни или танцови тренировки), тогава здравословният ефект вероятно ще бъде положителен.

Не се разсейвайте по време на хранене

Колкото по-внимателни и фокусирани сме по време на хранене, толкова по-бързо разпознаваме сигнал за ситост и по-малко допълнителни калории приемаме. Но ако сте свикнали да закусвате по време на работа или просто нямате време за небрежен обяд, можете да използвате един прост трик: вземете по-малка чиния и сложете около две трети от обичайната порция върху нея. С голяма степен на вероятност дори няма да забележите, че сте яли по-малко от обикновено!

Откажете се от захарта

Всъщност определено няма нужда да се отказваме напълно от сладкишите: това е най-добрият източник на енергия за нашия мозък. Но това, което точно си струва да направите, е да намалите количеството сладкиши, а също и да изключите „бързите“ сладкиши и на първо място захарните напитки. Но да ядете любимия си десерт два или три пъти седмично е просто необходимо, дори и да решите да започнете диета.

Пийте 8 чаши вода на ден

8 чаши или 2 литра вода е средна норма, която не е подходяща за всички. Да, по правило ние чувстваме жажда (и я разпознаваме) в момент, когато тялото изпитва липса на течност от известно време и затова си струва да я „пием“ превантивно. Но не пресмятайте педантично 8 чаши: просто поставете бутилка вода в близост до работното си място (можете да добавите няколко резена краставица, стрък мента или зеленина, резен лимон или шепа плодове) – и вие сами няма да забележите как ще си изпиете всичко.

Яжте по-малко сол

Най-лесният начин да намалите личния си риск от инфаркт, сърдечна недостатъчност, инсулт, бъбречни заболявания, остеопороза, рак на стомаха и дори главоболие е да намалите дневната си доза сол. Но ако не ядете преработени месни продукти всеки ден, не обядвате с бързи закуски, не злоупотребявате с консервирани храни, както и с всички видове готови закуски (например чипс), тогава най-вероятно не надвишавате препоръчителната норма. Ако обаче сте забелязали някой от тези признаци , може би трябва да намалите количеството сол – за всеки случай.

zdrave.to

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 × five =