Втори граждански протест „Море без бетон“ се състоя в Бургас. След като миналата седмица недоволните от строителството на Апелу се бяха събрали пред сградата на РДНСК-Бургас, днес те се преместиха пред сградата на РИОСВ. 20 души, с плакати против застрояването на Черноморието и викове „Алепу за всички, а не клетка за птички“ и „Искаме природа, не искаме бетон„, изградиха жива подпорна стена и се заканиха, че са готови да протестират всяка седмица.

РИОСВ-Бургас, като представители на Министерството на околната среда и водите, са отговорни за случващото се по родното Черноморие. Институциите са призвани да опазват околната среда, а не за застрояването й. Когато са констатирани нарушения, когато има посегателство върху природата, именно РИОСВ трябва да санкционира нарушителите. Не ми харесаха и думите на Емил Димитров, който заяви, че нямало да бъде екологична бухалка. Един министър не може да изказва по такъв начин. Става дума за закон и обществен интерес„, каза организаторът на протеста в Бургас Кремена Ватева.

Тя допълни, че на 25 юни ще се проведе и национален протест, в който ще се включат и бургаските защитници на природата. Той ще бъде заради промените в Закона за биоразнообразието и Натура 2000.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three + 6 =