Протест срещу застрояване на Черноморието
Протест срещу застрояване на Черноморието

Днес от 17 часа пред сградата на РИОСВ Бургас ще се състои вторият граждански протест под наслов МОРЕ БЕЗ БЕТОН – в защита на нашето Черноморие и с искане за спиране на презастрояването му.

„Заедно, открито да заявим гражданската си позиция, този път пред Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Бургас, намираща се на ул. „Перущица“ 67 (в същата сграда, където се помещава и Бюрото по труда).

„Не протестираме само заради случващото се на Алепу и до Синеморец. Искаме да защитим цялото си Черноморие! То е наше, на всички. И не е строителна площадка.

През последните години сме свидетели на презастрояването на морския бряг у нас. Много от тези строежи, освен че са несъвместими с природата и пряко засягат обществения интерес, са в разрез с редица закони, като нарушават и националното ни законодателство, и природозащитното право на Европейския съюз.

Опазената дива природа е не само наше конституционно право, но е и незаменимо условие за здравословен и качествен живот и за развитие на поминъци като селско стопанство и туризъм. Виждаме как заради беззаконие ресурсите ни като общество се експлоатират от малцина, с помощта на институциите.

Ще протестираме именно пред Регионалната инспекция по околната среда и водите, Бургас, защото тя е институцията, която трябва да отговаря за това природата по Черноморското ни крайбрежие да бъде опазвана, а не застроявана и унищожавана.

Тази институция по самата си дефиниция и по закон е длъжна да следи за опазването на околната среда

РИОСВ е контролният орган, който трябва да бъде стожер на природозащитното законодателство, да пази да не се извършват нарушения, а когато такива има – да наказва справедливо с цялата сила на закона.

В качеството й на представителство в Бургас на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) – което има същите, посочени по-горе, задължения и предназначение – ще бъдем пред РИОСВ и за да изразим възмущението си от изказването на екологичния министър, Емил Димитров, което той направи на 16.06.2020 г. в Бургас по повод небезисвестния строеж на Алепу: „Няма да спра проекта, ако това питате. Знам, че това ви е мерак на всички – да ходя като една екологична бухалка и да спирам навсякъде на когото каквото не му хареса.“

По мирен начин, но твърдо и категорично, ще заявим своето справедливо гражданско несъгласие с казаното от министър Димитров. Защото не става дума за това дали на някого му харесва или не даденият строеж (както и всички подобни по нашето Черноморие). Проблемът е в това, че този и останалите строежи, заради които протестираме, нарушават закони, вредят на природата и по този начин накърняват обществения интерес.

Призоваваме всички хора, които искат море със запазена, а не бетонирана природа, да се присъединят към мирния граждански протест, който ще се проведе в четвъртък, 18.06, от 17 до 18 часа, пред сградата на РИОСВ Бургас (ул. „Перущица“ 67).

Отново символично ще изградим ЖИВА ПОДПОРНА СТЕНА – от хора, които обичаме морето, плажовете, природата и искаме те да останат живи. За да покажем, че ни е грижа за тях и сме решени да ги пазим. Защото знаем, че това е, което трябва да направим.

Протест2 #МОРЕбезбетон Бургас https://www.facebook.com/events/738942116842685/

Гражданската инициатива за мирен протест „МОРЕ БЕЗ БЕТОН“ е подкрепена от Коалиция „За да остане природа в България“, Сдружение „Да запазим Корал“ и Гражданска група „Бетономорие“.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви