Цветан Цветанов напусна ГЕРБ
Цветан Цветанов напусна ГЕРБ

Бившият заместник-председател на ГЕРБ, който беше отстранен от постовете си заради скандала “Апартаментгейт”, Цветан Цветанов е напуснал партията.

Това съобщи той в статус в социалната мрежа Фейсбук в сряда.

Заявлението си за напускане той е подал в първичната структура, в която членува – ГЕРБ-Изгрев.

„Напускам партията, за чието създаване и укрепване съм работил дълго и усилено, убедено и безрезервно“, пише вече бившият партиец. “От известно време, обаче, членството в ГЕРБ не е повод за гордост – нито за мен, нито за немалко други членове на партията. Някои неблагоприятни тенденции в управлението на страната и на партията доведоха до това, че в крайна сметка беше надскочен дори моят висок „праг на търпимост”, допълва още той.

По думите на Цветанов ГЕРБ все по-малко се вслушва в членовете си, а това се е видяло на местния вот миналата година.

“Там, където ръководството на партията игра срещу волята на местните структури, не последва нищо добро. Иначе инерцията от добрата работа на много от кметовете ни беше толкова силна, че успя да изнесе до голяма степен битката за престиж на управляващите”, коментира бившият шеф на предизборния щаб на формацията.

Според него става ясно, че пред ГЕРБ няма дългосрочни цели, които да обединяват и мобилизират националния ресурс.

“Работи се на ремонтен график, на парче, на приливи и отливи, като често хората виждат зад всичко това и персонални мотиви”, изтъква той.

Цветанов твърди, че не иска да гледа как партията не води “онзи вътрешен живот, който дълги години осигуряваше изборни победи и добро самочувствие на структурите”. Според него членовете на формацията се “свиват под ударите на обществено недоволство, за което нямат вина”. Бившият втори твърди също, че не може да приеме, че няма кой да поеме вината и отговорността за очевидно сбъркани политики. “Не се гордея и с компетентността на някои от говорещите от името на ГЕРБ, нито с организационните им умения”, допълва той. И заключва, че “това не е партията, с която дълги години бях свързан”.

Цветанов още обяснява, че няма как да бъде обвинен в нелоялност и се обръща към онези, които са смятали, че “няма да му е комфортно на скамейката”. “Защото съм от политиците, които не предават каузите, дори когато им става все по-трудно да ги защитават”, коментира той.

В обяснението му по повод напускането той твърди още, че оставайки редови член на партията не може да бъде коректив на случващото се,

а опитите му да споделя мнения и позиции са останали преди всичко медийни изяви. “В същото време не съм загубил чувствителност за процесите в партията”, допълва той.

Цветанов казва още, че не иска да вижда как “граденото и с моите усилия отива по дяволите и как в партията постепенно намират място страх, подмазвачество, интригантство и посредственост”.

Наред с това той декларира, че напуска, защото е от хората, които “имат хъс и енергия да изграждат”.

Междувременно в последните дни все по-актуална става темата с евентуалното създаване на собствен политически проект от Цветанов. За възможността той да регистрира партия се заговори отдавна. Темата стана особено актуална след като прокуратурата го оневини за придобиването на луксозния си мезонет в столичния квартал “Изток” на цени в пъти под пазарните.

svobodnaevropa.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 × 1 =