Антики от Гръцкото училище в Ахтопол
Антики от Гръцкото училище в Ахтопол

След оперативно-издирвателни действия, предприети от служители на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас, Четвърто Районно управление – Бургас и Районно управление – Царево са задържани

Крадците не съдействали на органите на реда
Крадците не съдействали на органите на реда

двама криминално проявени бургазлии – жена на 31 години и мъж на 33 години, осъществили на 10.06. около обяд кражба на осем бронзови и сребърни старинни монети и накити, както и антични глинени предмети, експонирани в базата на Националната художествена академия в Ахтопол – т.нар. „Гръцко училище“.

Гръцкото училище в Ахтопол
Гръцкото училище в Ахтопол

Установено е, че бургазлиите проникнали в музейното здание през незатворен прозорец на приземното помещение. В момента на извършване на кражбата в сградата не е имало служители, които да препятстват осъществяването на криминалното деяние. Чрез повдигане на витринните стъкла бургазлиите откраднали ценни монети и глинени предмети, които смятали да пласират с цел набавяне на парична средства за закупуване на наркотични вещества.

Въпреки категоричния отказ на двамата извършители на кражбата да съдействат на полицейските служители, голяма част от откраднатите културно-исторически експонати са намерени и иззети от трети лица.

Сред откраднатите вещи има монети
Сред откраднатите вещи има монети

Сред откритите ценности са :

бронзови и сребърни монети, метални сечива и част от оръжия и глинени обредни съдове и накити / гривна, обеци и копчета/. Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета / тетрадрахма на Месембрия – II в. пр. Хр./ с лика на Александър Велики.

Назначени са множество експертизи
Назначени са множество експертизи

По случая са назначени множество експертизи, проведени са разпити и други процесуално-следствени действия.

Бургазлиите са задържани за срок от 24 часа. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Царево.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви