Заплахи за живота на Иван Гешев
Заплахи за живота на Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев е получил няколко заплахи за живота си през последните 4 месеца

Най-зловещата от тях е негова снимка с дупки като на мишена за стрелба, пише “24 часа”. Тя била сгъната на две и сложена в празен плик. Няма информация с нея да е имало съобщение. Снимката е дадена на МВР. Тя била цветна с размера на лист хартия, съобщил източник от спецслужбите.

Според експерти внушението било, че ако реши, някой може да стреля по Гешев. Той е с охрана от Бюрото за защита. Обичайно главният прокурор е обграден от трима-четирима гардове и на публични събития той не се е появявал с допълнителна охрана. От прокуратурата отказаха всякакъв коментар.

По случая е започнала проверка, която е възложена на МВР. Според запознати надупчената снимка не е първият опит за сплашване на Гешев.

Заплахи от различен характер имало още по времето, когато той бил шеф на специализираната прокуратура и зам.-главен прокурор. След известно затишие през февруари и март т.г. авторите на заканите се активизирали.

Доколко е висока степента на опасност на посланията и дали те са по телефон, мейл или писма ( в които най-често се използват печатни букви), засега никой не се наема да каже. Не са единични опитите при охраната на различни прокуратури да се оставят “пакети с документи”, в които после се откриват всякакви текстове. Изборът на Гешев през ноември м.г. бе съпроводен от два сигнала за взривни устройства пред и в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Проверките обаче тогава установиха, че сигналите са фалшиви. Според наши източници в момента освен Гешев с охрана са още двама прокурори, чиито имена се пазят в тайна. Наскоро зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев, който е наблюдаващ по делото за водната криза в Перник и по едно от делата за Васил Божков, бе забелязан да излиза от службата си в компанията на брадат командос от Бюрото за защита с внушителна фигура и насинено око.

Защо той съпровожда неотлъчно прокурора, не стана ясно. По време на мандата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров на 2 пъти имаше съобщения за засилена охрана и вероятни заплахи срещу него. Четири месеца след встъпването си в длъжност Цацаров се появи пред сградата на ВСС с брониран мерцедес и пилотен джип БМВ, както и с повече гардове.

Тогава Цацаров обясни, че не е заплашван, а охраната се преценява от ръководството на НСО. В края на декември 2015 г. пък бе съобщено, че Цацаров е обект на заплахи, които започнали още от лятото. Сред тях имало писма с налепени букви от вестници, за да се идентифицират по-трудно изпращачите. Общото им послание било, че публичните прояви на главния прокурор се “следят и той ще бъде разстрелян”. Заплашвали го лично и чрез семейството. Досега нито една от заканите не е разкрита.

Канал 3

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × 2 =