Цените на имотите няма да паднат
Търсенето изпреварва предлагането на имоти
Сделките с имоти в Бургас са намалели двуцифрено през трите месеца на извънредно положение у нас заради коронавирусната криза. През март спадът е бил с 19%, а през април и май – със съответно 48% и 35%. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за пазара на недвижими имоти в морския град, организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

Тенденцията за спад на сделките в Бургас се вписва в общата тенденция в останалите големи градове у нас.

По данни на Николай Господинов от IBROKERS в четирите най-големи града в България – София, Пловдив, Варна и Бургас, между март и май са били продадени с около 4200 имота по-малко спрямо същия период на миналата година.

А измерен в пари според данъчните оценки на имотите, спадът е с около 300-400 млн. евро.

Тези пари са били изгубени от липсата на трансакции, по-малко финансиране от банките, по-малко строително-инвестиционни процеси, ремонти, проектиране.

Ще паднат ли цените?

2020 г. е започнала много добре за ипотечния пазар в Бургас с двуцифрени ръстове до 13 март. Първият непълен месец на извънредно положение у нас също е бил относително силен заради инерцията от предишните месеци, докато април е останал под нивото от миналата година.

През май ипотечното кредитиране се е възстановило до нивата от миналата година,

съобщи Николай Лазаров, началник управление „Продажби индивидуално банкиране” в Пощенска банка.

Според Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, цените на жилищата няма да намалеят заради коронавирусната криза, тъй като те се определят от търсенето и предлагането.

„Търсенето в големите градове продължава да изпреварва предлагането, а това не предполага падане на цените.

Другият фактор, който влияе на цените на жилищата, е покупателната способност на потребителя, или съотношението между средната работна заплата в даден град и средната цена на жилищата. За големите градове в България то е 0,8 – с една заплата гражданинът може да купи 0,8 кв. м жилищна площ, тя е била същата и през 1984 г.

За съжаление в Западна Европа тенденцията е друга, там коефициентът е под 0,1, поради което гражданите на големи градове като Франкфурт, Мюнхен, Берлин нямат никакъв шанс за собствено жилище“, коментира Шопов.

Търсенето в големите градове продължава да изпреварва предлагането, а това не предполага падане на цените. Георги Шопов.

Той също призна, че по време на извънредното положение търсенето е намаляло с над 70%, но в момента почти е изконсумирано. „Човек, който е искал да купи имот в този период, не е купил, но в момента се наваксва с потенциални купувачи, които сега проявяват интерес“, отбеляза Шопов.

Купувачите са предимно граждани на околните градове като Сливен и Ямбол, има и интерес от чужденци не към ваканционни имоти, а към градско строителство.

Интерес към покупка на жилища в Бургас проявяват и млади хора с добри професии и заплати и бургазлии, които работят в чужбина и искат да инвестират парите си в жилище.

Ипотеки и банкови кредити: Несигурността продължава

Най-важното за пазара на имоти обаче са доходите на хората. По време на извънредното положение имаше голям страх за бъдещите доходи, а сега неяснотата продължава и ще видим как ще се отрази всичко това на имотния пазар“, отбеляза Господинов.

На ипотечния пазар също са отчетени големи и задълбочаващи се спадове през трите месеца между март и май.

За момента не е ясно има ли и какъв е спадът на цените на жилищата в града, но когато целият пазар очаква спад, най-вероятно ще се окаже, че е точно така, коментира Господинов.

Продължението четете на Investor.bg