Проектът на Алепу
Проектът на Алепу не е за брегоукрепване

Нов протест срещу строежа в местността „Алепу” се проведе тази сутрин. Той беше организиран ден след като прокуратурата внесе протест срещу разрешението за строеж на „Алепу вилидж“, издадено на 10 септември 2018 г. от главния архитект на община Созопол.  Протестът следва да спре и изпълнението на разрешението за строеж, съобщиха от държавното обвинение.

Според протестиращите, част от които бяха членове на обществения съвет, създаден в Созопол, разрешителното е издадено в момент, когато общината не е имала издаден подробен устройствен план. Това означава, че строежът трябва да се квалифицира като незаконен по Закона за Черноморското крайбрежие. Той забранява строителството в такава близост до морето. Това означава, че строежът трябва да бъде съборен.

Ако прокуратурата излезе с решение да спре разрешителното за строеж, това означава, че собствениците просто ще си издадат ново.

Обектът трябва да се обяви като незаконен, смятат протестиращите и да се вземат мерки, съответстващи на този му статут.

Бившият общински съветник Христо Бардуков заяви, че администрацията на кмета Панайот Рейзи е притискала него и колегите му да продадат терена за 40 лв. на квадратен метър. По това време пазарната цена е била 100 евро на квадратен метър.

Собствениците на обекта заявиха, че в момента там няма дейност. Това обаче е нормално, тъй като в момента има забрана на строителството по Черноморието заради летния сезон.

Инвеститорите, чийто е „подпорният строеж“ на Шофьорския плаж в местността Апепу – „Алепу Вилидж“ и строителя ГБС Турс – обявиха в нарочна позиция, изпратена до медиите, че „на всички организации и личности, които с думите и поведението си уронват престижа и доброто ни име, ще бъде потърсена съдебна отговорност“.

Какво ще проверява прокуратурата?

На 5 юни тази година ВАП сезира ДНСК да извърши незабавна проверка за законността на строежа между нос „Свети Тома“ и т.н. „Шофьорски плаж“ и да представи обобщен доклад.

В получения от ДНСК доклад се сочи, че от главния архитект на Община Созопол е издадено разрешение за строеж (РС) на 26.02.2018г. за „укрепване на свлачище“ в м. „Алепу“, землище на гр. Созопол, на името на „Алепу вилидж“. С нотариално заверена декларация от 28.08.2018г., възложителят декларирал, че това РС, няма да бъде използвано от възложителя, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.

По повод заявление от 30.08.2018г. за съгласуване и одобряване на проекти и издаване на разрешение за строеж и виза от 07.08.2018г., от „Алепу вилидж“, главният архитект на община Созопол издал ново разрешение за строеж от 10.09.2018г. на същото дружество за курортен комплекс „Алепу вилидж“ (етапно строителство) – първи етап – „укрепване на свлачище“ „Алепу вилидж“ и втори етап – „курортен комплекс“ – подземна и надземна част, находящ се в м. „Алепу“, землище на гр. Созопол. Строежът е определен като строеж първа категория.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви