Целта е да се увеличи прирастът на населението
Целта е да се увеличи прирастът на населението

В иранските държавни болници и клиники вече няма да се извършват вазектомии или да се дават противозачатъчни средства. Това се прави с цел увеличаване прираста на населението, цитира Guardian високопоставен държавен служител.

Досега иранските жени са имали средно по 1,7 деца, което е доста под необходимите за поддържане броя на населението 2,2, каза Хамед Баракати – генерален директор на Министерството на здравеопазването към Службата на населението и семейното здраве.

При сегашните тенденции, до 2050 г. около една трета от населението на страната ще бъдат хора над 60-годишна възраст, каза той.

Процедурите и продуктите за семейно планиране ще продължат да се предлагат от аптеките и частните болници, а в държавните болници ще бъдат предназначени само за жени, чийто живот е застрашен.

В края на 90-те години Иран беше даван за пример за политика за семейно планиране. Това стана с различни инициативи, включително субсидирани вазектомии, безплатни презервативи и евтини контрацептиви, както и сексуално образование и семейно планиране с призивите: „Две деца са достатъчни“ и „По-малко деца, по-добър живот“.

Правозащитните групи са критично настроени към опитите за повишаване на раждаемостта в Иран,

като се опасяват, че по този начин ролята на жената ще бъде сведена до „инкубатор“ за бебета.

Служителите по обществено здраве също предупреждават, че чрез ограничаване използването на на презервативи и на други контрацептиви ще се увеличи рискът от заразяване със СПИН и други болести, предавани по полов път.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

sixteen + two =