Само няколко щати в северната част на страната все още извършват екзекуции
Само няколко щати в северната част на страната все още извършват екзекуции

Съединените щати ще възобновят федералните екзекуции на 13 юли след 17-годишно прекъсване, съобщи Министерството на правосъдието, цитирано от AFP.

След възстановяването на смъртното наказание през 1988 г. са извършени само три федерални екзекуции.

Генералният прокурор Бил Бар обяви преди година, че възнамерява да възобнови смъртното наказание за федерални престъпления. Смъртоносни инжекции трябва да получат петима убийци, които бяха осъдени през декември 2019 г. и януари тази година в щата Индиана.

В последния момент Върховният съд на САЩ отказа да отмени спирането на федералните екзекуции, като каза, че „в светлината на това, което е заложено“, блокът за екзекуциите трябва да бъде прегледан от апелативния съд.

През април апелативният съд във Вашингтон одобри използването на пентобарбитал за смъртоносни инжекции и Бар разпореди да бъдат определени нови дати за екзекуциите за четирима от петимата осъдени.

Според проучване на общественото мнение подкрепата за смъртното наказание намалява през последните години до около 54 % в сравнение с 80 % в началото на 90-те години.

Само няколко щати в северната част на страната все още извършват екзекуции. През 2019 г. са екзекутирани двама души.

Делата за повечето престъпления в Съединените щати се гледат в държавните съдилища, но някои се обработват от федерални прокурори.

канал 3

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four + 7 =