Безопасността на туристите е топ приоритет за Гърция, която отваря своите летища за чуждестранни посетители, заяви днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на популярния туристически остров Санторини, предаде агенция Ройтерс.

Международните полети от и до Гърция ще бъдат възобновени на 15 юни, след близо тримесечно прекъсване заради пандемията от Ковид-19. Туризмът генерира около 20% от Брутния вътрешен продукт на Гърция и е от ключово значение за страната, която през 2018 г. излезе от 10-годишна дългова криза, отбелязва Ройтерс.

„Голямо удоволствие е да съм тук в Санторини, за да изпратя послание: Гърция е готова да посрещне туристи това лято, като приоритет номер едно е тяхната безопасност и здраве“, каза Мицотакис.

Известен със своите залези и черни пясъчни плажове, вулканичният остров Санторини привлича милиони туристи всяка година.

Гърция е увеличила медицинския персонал на популярните острови. Мицотакис, който носеше предпазна маска на лицето, посети днес здравни пунктове и лекари на Санторини.

Гърция ще прави тестове за коронавирус на всички посетители, които пристигат от летища, определени като високорискови от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA). Посетителите ще бъдат поставяни под карантина за срок до 14 дни в зависимост от резултата от теста. Пътниците, които пристигат от всички останали летища, ще бъдат тествани за коронавирус на случаен принцип.

Около 33 милиона туристи са посетили Гърция миналата година, генерирайки приходи от 19 млрд. евро, отбелязва Ройтерс.

Ограниченията за придвижване, които Гърция наложи през март, помогнаха на страната да задържи разпространението на Ковид-19 до малко над 3000 случая, което е относително ниско в сравнение с други страни от ЕС, посочва агенцията. Ограничителните мерки обаче спряха бизнеса и туризма и сега страната очаква свиване на икономиката с до 13 процента тази година, допълва Ройтерс.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви