Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Просто недоразумение. Така полската страна обясни нахлуването и настаняването на полски войници на територията на съседна Чехия в края на май, съобщи CNN.

Чехите съвсем не считат инцидента между две членки на НАТО за маловажен и все още чакат официално обяснение и извинение.

Полските войници, които по време на строгите ограничения заради пандемията COVID-19 охранявали част от затворената полско-чешка граница в района на полското градче Пелжгримов в южната провинция Ополе, дори блокирали достъпа на вярващи от Чехия до близката църква на чешка територия.

Посолството на Чехия във Варшава незабавно пуснало нота, но все още няма официален отговор защо съседите са анексирали по случайност територия отвъд граничната линия.

„Нашите полски партньори неофициално увериха, че този инцидент не е нищо повече от недоразумение, предизвикано от полската армия без враждебни намерения, но ние още чакаме официално изявление“, заяви пред CNN говорител на чешкото външно министерство. „Полските войници се изтеглиха и нашите граждани може спокойно да се движат в района“, добави той.

„Поставянето на граничния пост е резултат от недоразумение, а не преднамерен акт, веднага бе преместен и нещата бяха разрешени – също и от чешка страна“, увери полското военно министерство в изявление до CNN.

канал 3

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

15 + nineteen =