Митове за здравословното хранене
Полезна ли е полезната храна

Човекът еволюционно е склонен да наддава на тегло, защото от стотици хиляди години Хомо Сапиенс е живеел в жесток дефицит. Храната трябвало да се добива и запасява. Тези, които се справяли добре, имали предимство.

Сега всичко се е променило, но хората все още са склонни да наддават на тегло.

Заседналият начин на живот и наличието на висококалорични храни само засилват тази тенденция. Защото хората често се измъчват с диети и следват митовете за правилното хранене.

Колкото по-близо е индексът на телесната маса на човек (ИТМ) до нормалното, толкова по-вероятно е собственикът му да живее дълъг живот. Следователно, да се откажете от опитите да отслабнете определено не си заслужава. Но в борбата си с наднорменото тегло трябва да бъдете внимателни.

Мит №1: Кафявата захар е по-добра от бялата

В 1 ч.л. кафява захар има около 17 kcal. В същия обем бяла захар има 16 kcal.

Всеки, който се опитва да спазва здравословен начин на живот, е сигурен, че кафявата захар съдържа калций, калий, желязо и магнезий, които са полезни за организма. Но има толкова малко количество, че няма да получите реални ползи за здравето от тях. Действителните разлики между двата вида захар се свеждат до вкусовите характеристики на всеки от тях и ефекта им върху печенето.

Мит №2: Овесената каша е най-добрата закуска

Овесената каша всъщност може да бъде здравословна закуска, но само ако сте я приготвили сами, а не сте полели само с гореща вода полуготовия продукт от торбата.

Опакованата овесена каша съдържа куп въглехидрати, чието количество се увеличава само ако добавите плодове или мед към кашата.

Ето защо, ако наистина искате да закусите със здравословен продукт, ще трябва да отделите време и да приготвите пълноценна овесена каша.

Мит №3: Всякакви зеленчуци са здравословни

Почти всички диети или кодове за добро хранене казват, че зеленчуците са здравословни и трябва да се консумират колкото е възможно повече. Но тук има клопки. Често не се замисляме как и къде се отглеждат продуктите, които ядем. И много от тях съдържат пестициди или нитрати.

А някои зеленчуци могат значително да повишат кръвната захар.

Кои от тях, зависи от характеристиките на тялото. За някои това са картофи, за други домати. Затова трябва да внимавате със зеленчуците, въпреки че е глупаво да отричаме техните ползи.

Мит №4: Не можете да пържите със зехтин

Една от причините за зехтинът  да се говори така е неговата точка на димене. Много хора смятат, че продуктите няма да имат време да се запържат добре, тъй като маслото ще изгори. Но това е мит. Точката на дим от зехтина е приблизително 190 ° C. При тази температура повечето от продуктите могат лесно да се приготвят. Доста храни в ресторантите се приготвят със зехтин и се получават много вкусни

И да, зехтинът наистина е добър, но не толкова, колкото ни се казва.

Той съдържа витамин К, желязо, калий, калций, натрий, но в толкова малки количества, че е малко вероятно да повлияят на здравето ви.

Мит №5: Морската сол е по-здравословна от трапезната сол

Вероятно сте чували повече от веднъж, че морската сол е по-здравословна от трапезната сол. Всъщност това не е напълно вярно. Както трапезната, така и морската сол се добиват от солни находища в моретата. Но първият се смила и почиства от примеси, а във втория микроелементите частично остават.

Но не забравяйте, че солта често се обогатява с йод (40 ± 15 mg / kg), липсата на който може да доведе до сериозни здравословни проблеми. А морската сол, в допълнение към полезните примеси (включително йод – 0,7 mg / kg), може да съдържа и вредни, като тежки метали.

Но количеството полезни и вредни елементи в него е толкова малко, че е малко вероятно поне по някакъв начин да повлияят на здравето.

Ако сте решили да се храните здравословно, съветваме ви добре да се информирате за ползите от различните храни и да следите как те се отразяват на вашия организъм. В случай, че нямате време за приготвяне на ястия у дома, изберете онлайн доставка на храна в Бургас.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви