Грешките на младия шофьор
Грешките на младия шофьор

Няма нищо срамно да си начинаещ шофьор – даже Юрий Гагарин и Нийл Армстронг в някакъв момент са карали шофьорски курсове и са свиквали с автомобила. Проблемът е само, че някои от грешките, които се допускат от неопитност, после може да се превърнат в навик за цял живот. Ето най-често срещаните сред тях, и как да се отървем навреме.

Правилното сядане
Навремето автоинструкторите отделяха по един час, за да обучат курсантите как трябва да седят в автомобила. Напоследък това е рядкост – и напразно,

защото неправилно седналият шофьор е доста по-рисков.

Какво означава да седите правилно?
Първо, нагласете седалката така, че да имате добра видимост във всички посоки, но в същото време спокойно да достигате педалите, и то под удобен ъгъл – иначе краката ще ви заболят твърде бързо. При натискане на спирачката до долу коляното ви все още трябва да остава леко сгънато.
Ръцете трябва да лежат на волана в положение 9:15 – тоест в двете му най-странични точки. Лактите трябва да са сгънати. Много хора така нагласят седалката и волана, че карат с напълно изправени ръце. Това не само забавя реакциите им, но и носи по-висок риск от фрактури при сблъсък.
Гърбът ви трябва да е изправен, а не полегнал назад на почти 45 градуса, както обичат да карат някои.

Телефон в салона
Писането и четенето на съобщения, докато карате, е идиотщина. Вероятно на всички се е случвало да го направят поне веднъж – но рискът, който носи, не си заслужава.
Разговорите с телефон на ухото също не са безобидни – всъщност те забавят скоростта на реакциите с 20-25%. Всеки съвременен смартфон има високоговорител – ползвайте поне него, ако нямате хендс-фрий.

Проблем е и хвърлянето на телефона където попадне в купето

– и когато звънне, започва едно опипване и търсене, често при висока скорост. Дръжте телефона на място, където няма опасност да се хлъзне или изпадне.

Коланите
Освен че може да ви навлече глоба, незакопчаният колан всъщност увеличава драстично риска от травми при катастрофа. И това важи не само за пътуващите отпред, а и за тези на задната седалка – ако не са пристегнати, дори при удар с умерена скорост те могат да полетят напред със сила от няколко тона. Когато шофьор на таксито ви каже „може да не се закопчавате“, той на практика ви подтиква да изложите живота си на безсмислен риск. Да, закопчаването на колана е досада. Но е полезна досада.

Престрояването
За начинаещия шофьор всяка маневра е сложна, а престрояването през няколко ленти преди кръстовище носи огромно напрежение. Разумно е да ги избягвате поне на първо време, докато посвикнете с автомобила и контролирането му се превърне в рутина. Навигацията също може да улесни живота на новаците, дори и да знаят къде отиват – тя примерно отрано може да подскаже къде да се престроите, за да не се налагат изнервящи маневри в последния момент.

Лявата лента
Отчаяният ни призив към всички, не само към начинаещите, е да избират разумно лентата за движение. Попадали сме дори на

инструктори, които обясняват на кандидата за шофьор, че в града може да кара, където поискат.

Тези инструктори са дебили. Правилникът наистина не ви задължава изрично да се движите вдясно, както е извън града. Но здравият разум го подсказва.

Освен ако не се престроявате преди кръстовище, опитвайте да карате по възможност вдясно, и да не пречите на онези, които карат по-бързо от вас. Не се вживявайте като блюстители на реда, а оставете на Пътна полиция да следи кой с каква скорост кара. Много от злополуките в града идват от някой, който запушва лявата лента. И друг, който се мъчи на всяка цена да го изпревари, дори и отдясно. И после да му обясни какво мисли за него. Разбира се, кретените, които ви присветват на „Цариградско“, макар пред вас да има непрекъсната колона, са също толкова вредни.

Ръчната спирачка
Нейната функция е да обезопасява автомобила, когато е паркиран (за частните случаи на пистата ще си поговорим друг път). Но все по-често младият шофьор смята, че ръчната спирачка е нещо ненужно. Някои даже са запомнили от подмятанията на инструктора, че тя може да „замръзне“, да „клеяса“, и какви ли не басни. В люта зима наистина има риск от замръзване при по-старите автомобили. Но при всички други обстоятелства ръчната ви е нужна. Оставянето на скорост невинаги е достатъчно, за да предотврати потегляне на паркирания автомобил. А за всички последвали щети ще отговаряте вие.

Умора зад волана
Професионалните шофьори добре знаят, че единственият начин да се справят със сънливостта е да подремнат. Не помагат нито кафетата, нито отвореният прозорец, нито усилената музика.
Но новаците често се изкушават да опитат тези „способи“, само и само да успеят да довършат по-рано пътуването си. Нерядко го довършват не по начина, по който са искали.

Затова винаги бъдете готови да направите половин час почивка,

ако усетите клепачите да натежават. И по възможност избягвайте твърде дългите преходи. Рискът от катастрофа след 12 часа зад волана е цели 9 ПЪТИ по-висок, отколкото след 6 часа. Неслучайно тираджиите са задължени по закон да почиват на определени интервали.

Загряването на мотора
Някои млади шофьори може и да са чували, че през зимата моторът трябва първо да загрее, преди да се подлага на сериозни натоварвания. Но всъщност това важи за всички сезони. Не ви призоваваме да го правите на празен ход пред блока. Просто потеглете и известно време се движете бавно и спокойно, докато работната температура доближи оптималните градуси. Неслучайно са ви сложили индикатор за нея на таблото. Натискането на газта до дъно при все още студен двигател съкращава осезаемо живота на въпросния двигател.

Силната музика
Забравете за нея.

Не само защото носещото се от прозорците ви „Води ме в някоя квартална кръчма“ ще ви навлече незабавна неприязън от околните. И не само защото гръмката музика доказано влияе зле на концентрацията и бързината на реакциите.
Главната вреда от усилването на звука до максимум е, че ви пречи да чувате други звуци – примерно тревожни шумове от собствената ви кола, доближаването на други автомобили, или дори сирените на линейка или пожарна.
Учени от Станфордския университет впрочем доказаха, че различните стилове музика се отразяват по различен начин. Ако слушате хеви метъл или техно, концентрацията се влошава чувствително. Бароковата музика обаче – примерно Вивалди – всъщност я подобрява.

Клаксонът
У нас той се ползва за все по-широк набор от цели: да стреснеш някого, задето не е потеглил незабавно на зелен светофар; да поздравиш случайно забелязан в задръстването приятел; да накараш жената да спре да се върти пред огледалото и да слиза най-после; да отпразнуваш факта, че някак си успял да завършиш 12-и клас…
Истината е, че правилникът позволява употребата на клаксон САМО когато това е необходимо за избягването на произшествие. За останалите случаи ползвайте други комуникационни средства.

1 КОМЕНТАР

  1. В автомобила трябва да бъдат абсолютно забранени каквито и да е мобилни устройства!! Най-много и най-тежки катастрофи стават именно заради ползването на такива по време на движение!! Шофьорите си гледат филми или играят игри на смартфона, лаптопа, или таблета по време на движение, а после се чудим защо стават катастрофи!! В автомобила би могло да има в най-добрия случай вграден пейджър, който обаче да не може да се ползва ако колата е в движение!!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

17 + six =